Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

20. 09. 2021. 15:14   >>  15:15 6

REAGOVANJE MVP-a

"Medojević pokazao da ne poznaje diplomatiju"

Dok Vlada bilježi rezultate na vanjskopolitičkom planu o čemu svjedoče kontakti sa najvažnijim partnerima, predsjednik PzP Nebojša Medojević je, još jednom, zamijenio teze i svojim obraćanjima u kontinuitetu na pogrešan način informiše javnost o učešću crnogorske delegacije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, saopštili su danas iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz MVP dodaju da je tvrdnja Medojevića da je Vlada odobrila platformu o učešću predsjednika Đukanovića je pogrešna, jer Vlada kao najviši organ izvršne vlasti, ne razmatra na sjednicama aktivnosti predsjednika države, kao drugog organa izvršne vlasti.

"Poređenja radi, Vlada na svojim sjednicama ne razmatra ni aktivnosti predsjednika Skupštine, kao odvojene institucije zakonodavne vlasti. Podsjećamo da je Ustavom, član 100, predviđeno da Vlada vodi unutrašnju i vanjsku politiku Crne Gore, pri čemu je članom 95 definisano da predsjednik države predstavlja Crnu Goru u zemlji i inostranstvu. Shodno Ustavu, za koji je, podsjećamo, gospodin Medojević glasao, definisano je da Vlada i predsjednik dijele nadležnosti u oblasti vanjskih poslova, kao što postoji i evidentno preklapanje nadležnosti i u oblasti odbrane", piše u reagovanju MVP-a.

Kada je riječ o učešću na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ističu da je praksa da jedne godine državnu delegaciju predvodi predsjednik države, a naredne premijer, koju baštine i brojne druge države članice UN.

U prilog tvrdnji, dodaju, govori i činjenica da će ove godine na Generalnoj skupštini učestvovati većinom predsjednici država - njih 107.

"Radi objektivnog informisanja javnosti i pojašnjenja, tvrdnja gospodina Medojevića da bi nota Ministarstva vanjskih poslova mogla da zaustavi učešće predsjednika Đukanovića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija je neistinita i očigledno pokazuje nepoznavanje procedura i međunarodnih odnosa, pri čemu ne bi proizvela nikakav pravni efekat, a nanijela bi štetu isključivo državi Crnoj Gori – na način da jedan organ izvršne vlasti prijavljuje drugi organ izvršne vlasti da je nedostojan učešća.
Imajući u vidu navedeno, ministar Radulović nije dio „Đukanovićeve delegacije“, već državne delegacije koja predstavlja Crnu Goru. Predsjednik i ministar vanjskih poslova imaće odvojene programe, osim na zajedničkom pojavljivanju na zasijedanju Generalne skupštine UN kao delegacija Crne Gore", navodi se u reagovanju.

Iz MVP-a pišu i da Medojević pokušava da spočita Vladi nešto za šta, kako navode, ne postoje realne osnove.

"O izvanrednim rezultatima Vlade na vanjskopolitičkom planu govore naši intenzivni susreti i kontakti sa najvažnijim partnerima i saveznicima, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. O njima govore i koraci koje preduzimamo u pravcu profesionalizacije diplomatske mreže, o čijoj neophodnosti na neki način upravo govore i saopštenja i izjave iz redova drugih profesija, koja nude viđenja i rješenja koja jednostavno nisu na liniji onoga što diplomatija jeste", zaključuje se. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније