Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 12. 2013. 13:29 >> 13:29
2

BEZ LIDERSTVA

Bojović: Državotvorni blok prijatno bi iznenadio

Državotvorni pokret ne bi trebalo da bude opterećen liderstvom bilo koje partije, smatra predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore, Rade Bojović, ocjenjujući da bi opstanak te ideje bilo prijatno iznenađenje, imajući u vidu nespremnost potencijalnih aktera saveza na političko žrtvovanje.

Bivši i sadašnji lider socijaldemokrata, Žarko Rakčević i Ranko Krivokapić su, kako su ranije objavili mediji, nedavno razgovarali o budućnosti državotvornog bloka čiji bi nosilac bila Socijaldemokratska partija (SDP), u susret izazovima u 2014. godini, a u kome bi, osim SDP, bili i Pozitivna i dio bivših funkcionera socijaldemokrata.

 

 

„Znajući potencijalne aktere takvog saveza i njihovu većinsku nespremnost na političko i lično žrtvovanje i odricanje od stranačkih kalkulacija, bilo bi prijatno iznenađenje ukoliko bi takva ideja uspjela”, rekao je Bojović agenciji MINA.

On se, kako je dodao, plaši da će pobijediti one osobine koje spajaju sve parlamentarne stranke, „a zbog kojih naša politička klasa predstavlja prepreku za napredak društva i države”.

„Takav savez, da bi uopšte funkcionisao, ne bi trebalo da bude opterećen liderstvom bilo koje partije. Održivost političkih saveza zahtijeva političku zrelost, kompromise i spremnost na odricanje i slijeđenje nadstranačkih ciljeva”, kazao je Bojović.

Pritom, naveo je, SDP posebno treba da ima u vidu da njegova petnaestogodišnja bliskost sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i, kako je dodao, srazmjerna odgovornost za aktuelno stanje u državi i nijesu neka preporuka za liderstvo.

Bojović je poručio da, prvo, treba shvatiti da takav savez na državnom nivou zahtijeva da SDP obori vladu i time izazove vanredne izbore.

„Drugo, što se tiče lokalnog nivoa ili na primjer, predstojećih izbora u Podgorici, savez može da ima smisla samo pod uslovom da je njegov cilj smjena DPS-a”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, to ujedno zahtijeva jasno formulisanu i realnu predizbornu politiku, bez petljanja i maglovitih poruka.

„U konačnom, to podrazumijeva i spremnost da u Glavnom gradu formirate vlast sa ostatkom opozicije i to na osnovu programa koji bi bio posvećen stvaranju odgovorne i otvorene gradske uprave i ekonomskom i kulturnom razvoju Podgorice”, kazao je Bojović.

Upitan da li taj savez može uticati na rezultat na eventualnim vanrednim parlamentarnim izborima, Bojović je kazao da nema dileme da će, ukoliko Krivokapić usmjeri SDP prema savezništvu sa opozicijom, to predstavljati ubrzan kraj vladajuće koalicije.

„Takođe, siguran sam da bi u tom slučaju, nezavisno od DPS-ovih podzemnih i neregularnih predizbornih radnji, vanredni parlamentarni izbori prvi put poslije nezavisnosti bili neizvjesni i sa realnim šansama da DPS ostane u manjini”, saopštio je on.

DPS je, smatra Bojović, već odgovorio na najavljeno pregrupisavanje na političkoj sceni Crne Gore.

„Svjedoci smo da je od cetinjskih izbora pojačana kampanja protiv Krivokapića, kao i da se traže pukotine unutar SDP-a. Nema dileme da DPS neće sjedjeti skrštenih ruku na bilo koju aktivnost SDP-a koja ugrožava njegovu dominaciju”, kazao je on.

Prema riječima Bojovića, sasvim je drugo pitanje da li je stvaranje novih političkih saveza realno i održivo. „Jedino nema sumnje da je, imajući u vidu opšte prilike u zemlji, potrebno i u interesu budućnosti Crne Gore”.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније