Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

17. 09. 2021. 20:05 >> 21:07
16

ĐUKANOVIĆ

Na djelu retrogradna ideja stvaranja velike Srbije

Velikosrpski nacionalizam želi da iskoristi geopolitičko preslaganje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života, kazao je u intervuju na RTL predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Govoreći o destabilizaciji u posljednjih godinu dana, istakao je da je riječ o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na Zapadnom Balkanu.

"Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju Zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovom dijelu Evrope nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na evropskom prostoru. To je u 90-ima doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerovatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju obnoviti tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema 'velike Srbije' bez Crne Gore u njenom sastavu", naglasio je Đukanović.

Kako je naglasio, nema dileme da iza toga stoji državni vrh Srbije.

"Državni vrh Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželjan plijen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom - ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji. Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu", smatra Đukanović.

Kako je dodao Srpska pravoslavna crkva je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma.

"Devedesetih godina bilo je više tih instrumenata, JNA, jugoslavenska policija, jugoslavneska služba bezbjednosti, carina, zakoni. Danas više toga nema ostala je Srpska pravoslavna crkva koja je pristala da bude instrument velikodržavnog projekta u regiji i to se veoma jasno manifestuje u aktualnim problemima u Crnoj Gori", kazao je Đukanović.

Na pitanje može li doći do ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori, Đukanović ocjenjuje da se nije jednostavno nositi sa Srbijom posebno ukoliko znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija.

"Rusija preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava ostavriti svoje geopolitičke interesa na zapadnom Balkanu koji su po definiciji suprostavljeni evropskom jedinstvu i evropskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ukoliko izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno", poručio je Đukanović.

Kako je kazao tokom posjete Hrvatskoj naišao je na podršku za dalji produžetak evropskog puta Crne Gore.

"Kao što znate Crna Gora je u posljednjih 25 godina od velikih političkih promjena, a posebno od obnove nezavisnosti, jako puno radila na učvršćivanju stabilnosti, sklada vjerskog i nacionalnog, a posebno na trasiranju puta u evroatlantske integracije. Postali smo članica NATO-a, otvorili sva pregovaračka poglavlja s EU-om. Možemo slobodno reći da smo najdalje odmakli od svih kandidata na putu prema članstvu. To je Hrvatska podržavala, ne samo nas, nego sve u regiji. Ja lično smatram da Hrvatska, kao odgovoran partner u NATO-u i susjed, želi da Crna Gora ostane na tom putu i što brže ostvari svoj cilj", kazao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније