Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Pobjeda ]

17. 09. 2021. 07:33   >>  18. 09. 2021. 07:39 18

RAJNKE I MEDOKS

Vrijeme za jedinstvo oko evroatlantske budućnosti

Autorke: američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i britanska ambasadorka Karen Medoks.

Članovi međunarodne zajednice kojima je stalo do evroatlantske putanje Crne Gore bili su duboko potreseni nedavnim događajima oko ustoličenja mitropolita Joanikija. Nema sumnje da su ti događaji očito pobudili snažna osjećanja. Privukli su i ekstremiste, osim stranih aktera, koji su nastojali da iskoriste ustoličenje za svoje ciljeve, uključujući i nastojanje da destabilizuju državu i podstaknu podjele u društvu.

Kao što su brojna istraživanja pokazala, većina građana Crne Gore, bez obzira na političke razlike, želi da njihova zemlja uđe u EU. Da bi Crna Gora zauzela svoje zasluženo mjesto uz slobodne i demokratske države Evrope, oni koji vjeruju u multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru moraju da dignu glas i odupru se onima koji hoće da podijele društvo po etničkoj ili vjerskoj osnovi. Na građanima Crne Gore je da odrede budućnost svoje zemlje i kreiraju svoju sudbinu.

Pozivamo crnogorsku vladu da se fokusira na postizanje napretka u oblastima koje će ubrzati pristupanje zemlje EU i doprinijeti stabilnosti i prosperitetu svakog njenog građanina. Oblasti koje zahtijevaju pažnju i djelovanje dobro su poznate: jačanje vladavine prava, suočavanje s organizovanim kriminalom i borba protiv ukorijenjene korupcije.

Pohvaljujemo nedavne uspjehe u bezbjednosnom sektoru, uključujući hapšenja u krupnim slučajevima organizovanog kriminala. Takođe, pohvaljujemo napore policije da nađe ravnotežu između građanskih sloboda i javne bezbjednosti tokom vikenda ustoličenja mitropolita Joanikija. U isto vrijeme, nedavni događaji jasno su stavili do znanja da je Crnoj Gori hitno potrebno snažno, nezavisno, nepristrasno pravosuđe, koje bi osiguralo da oni koji krše zakon odgovaraju, bez obzira na njihove veze.

Vjerska pitanja zaokupljaju pažnju lidera sa svih strana crnogorske političke scene, a nedovoljno pažnje se posvećuje mnogo hitnijim pitanjima. Vlada mora usmjeriti energiju na poboljšanje kvalitete života običnih građana Crne Gore. To znači bolje obrazovanje i bolju zdravstvenu zaštitu-uključujući stavljanje pandemije pod kontrolu. Ako ova zemlja želi da zaustavi sve prisutniji odliv mozgova, mora biti više prilika za vrijedne, talentovane pojedince da napreduju. Infrastrukturu je potrebno poboljšati kako bi pomogla ekonomski rast koji će doprijeti do svih djelova zemlje.

Institucije treba ojačati kako bi se osiguralo da uživaju potpuno povjerenje svih građana Crne Gore i da efikasno pružaju usluge, zbog čega i postoje.

Pitamo se koja je korist od održavanja nacionalnog popisa kojim će se, u ovom trenutku, prikupljati podaci koji se odnose na etnički identitet, određene političke snage cinično zagovaraju taj poduhvat, nadajući se da će to dodatno zabiti klin između onih koji se identifikuju kao Crnogorci i onih koji se identifikuju kao Srbi. Kako to pomaže zemlji da napreduje?

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi međunarodni partneri koji dijele naše stavove spremni su da podrže konstruktivan dijalog koji bi trebalo da uključi i političke aktere i predstavnike civilnog društva, koji prevazilazi političke, vjerske i etničke podjele, kako bi se izgradilo povjerenje i pomoglo stvaranje zajedničke vizije za napredovanje Crne Gore na njenom putu ka Zapadu. Uspjeh takvog dijaloga zahtijevaće snažnu političku volju i u krajnjem zavisi od građana Crne Gore, a ne od međunarodne zajednice.

Pozivamo sve one koji žive u ovoj zemlji i koji su posvećeni izgradnji inkluzivne, demokratske Crne Gore da učine što je do njih da se smanje tenzije i pokrene dijalog, od lokalne zajednice do vrha političkog vođstva. Sad je pravo vrijeme.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније