Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

14. 09. 2021. 17:38   >>  21:58 12

PREMIJER

Ustoličenjem Joanikija pokazali posvećenost EU

Devet mjeseci rada Vlade dokazuju njenu bezrezervnu posvećenost vrijednostima Evropske unije i Alijanse, a to smo to smo dokazali i prilikom posljednjeg izazova, odnosno ustoličenja vjerskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, na sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, danas u Tirani.

Krivokapić je poručio da je primarni geostrateški cilj Crne Gore da postane naredna država članica EU, dok naše učešće u regionalnim multilateralnim organizacijama, kako je naveo, želimo da bude u funkciji potpunog ostvarenja tog cilja, a nikako zamjena ili alternativa EU.

"To smo dokazali i prilikom posljednjeg izazova, odnosno ustoličenja vjerskog poglavara najveće hrišćanske zajednice u zemlji, kada smo uprkos intezivnim opstrukcijama od predsjednika države, uspjeli obezbjediti Ustavom zagarantovana prava našim građanima, kazao je Krivokapić.

Zahvalio se, kako je rekao, na neupitnoj podršci koju je pružala Crnoj Gori na njenom evropskom putu kao i u njenim tekućim reformskim procesima.

Kako navode u saopštenju iz Kabineta premijera, Krivokapić je kazao da je, imajući u vidu sveukupnu epidemiološku situaciju u regionu, Evropi i šire, zadovoljan postignutim rezultatima u toku ljetnje turističke sezone, koja je u završnoj fazi, a koja korespondira sa svim ekonomskim projekcijama Vlade i njenom reformskom agendom, u pogledu održivosti javnih finansija.

Premijer je naglasio da ključna vodilja procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostaje vladavina prava i da će Crna Gora i dalje, u potpunosti biti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

"Zahvalio je kancelarki Njemačke na svemu što je Njemačka učinila za Zapadni Balkan, naročito kroz sedmogodišnju inicijativu Berlinskog procesa koji je komplementaran sa pristupnim pregovorima i koji je doprinio napretku i zbližavanju zemalja regiona", piše u saopštenju. 

Premijer je ukazao da Berlinski proces ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa EU na putu integracija.

"S Evropskom komisijom želimo da identifikujemo što više mehanizama kako bismo se uključili u ranu integraciju koja je moguća i realna i prije punopravnog članstva u EU“, poručio je Krivokapić.

Kancelarka Merkel izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da se uživo sretne sa premijerom Krivokapićem. Ona je pružila punu podršku Vladi Crne Gore na evropskom putu, poručivši da joj želi mnogo snage i sreće u tom procesu

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније