Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B. ]

14. 09. 2021. 14:44   >>  15:17 20

MERKEL

CG najnapredniji kandidat za članstvo u EU

Crna Gora je najnaprednija država - kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel, na radnom ručku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i liderima zemalja Zapadnog Balkana. Kako je saopšteno iz Vlade glavna tema sastanka bila je regionalna saradnja i mehanizmi za njeno unapređenje.

"Tom prilikom je kancelarka Merkel naročito istakla da je Crna Gora najnaprednija država - kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, apostrofirajući važnost ideje zajedničkog regionalnog ekonomskog tržišta, koja po njenim riječima, može koristiti svim državama Zapadnog Balkana", saopšteno je iz Vlade.

Krivokapić je, kako se navodi, zahvalio kancelarki Merkel na priznanju koje je udijelila Crnoj Gori, te na prepoznavanju reformskog i evropskog kursa nove vlade.

"Na radnom ručku je dodatno naglašena potreba da se u narednim godinama nastavi rad u okviru Berlinskog procesa, kao jedne od najznačajnijih diplomatskih inicijativa od 2014. godine, čiji je cilj proširenje Evropske unije", navodi se u saopštenju.

U tom smislu je izražena težnja da sve zapadnobalkanske države posvećeno rade na procesima unutrašnjih reformi, kako bi proces EU integracija tekao brže i intenzivnije.

Iz Vlade je ranije najavljeno da je susret Krivokapića i Merkel predviđen za 16 sati, nakon radnog ručka.

"Tema zajedničkog sastanka sa liderima zapadnobalkanske šestorke biće regionalna saradnja i njeno unapređenje", saopšteno je iz Vlade.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Krivokapić imao je u februaru onlajn sastanak sa njemačkom kancelarkom, na kome je istakao da je saradnja sa Njemačkom dobar put i podstrek za nastavak reformi u crnogorskom društvu, koje su neophodne za pristupanje EU, ali jednako potrebne i samoj Crnoj Gori.

Merkel je tada pozdravila opredijeljenost Vlade Crne Gore i za regionalnu saradnju i ponovila da će Njemačka ostati pouzdan partner Crne Gore na putu eurointegracija.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније