Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

12. 09. 2021. 18:12 >> 06:29
92

PROTEST NA CT

"CG je država svih građana, stop fašizaciji"

Crna Gora je država svih njenih građana i ne smije se dozvoliti dalja fašizacija i klerikalizacija crnogorskog društva, poručeno je sa današnjeg protesta na Cetinju. Sa skupa su zatražene ostavke premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića, predstavnika bezbjednosnog sektora, rukovodstva RTCG-a, kao i funkcionera cetinjske Ure, a međunarodnoj zajednici su poručili da se aktivno uključi u odbranu prava građana Crne Gore. Protest se završio šetnjom ka kružnom toku na ulazu u Prijestonicu, gdje je pročitana Belvederska deklaracija, u kojoj su naveli ključne poruke Vladi.


Istoričar, Boban Batrićević, kazao je na skupu da je prošlo sedam dana od "veleizdajničke vlade da pokore Cetinje" i "agresije na Prijestonicu". Okupljeni su to ispratili skandiranjem  "Izdaja".

"Grad su nam, po nalozima tuđe države, zasuli šok bombama. Suzavac i teror govorili su jezik sile i jezik mržnje. Za razliku od njih, mi smo, i 5. septembra i danas, odlučni da govorimo jezikom mira i tolerancije", kazao je Batrićević na Dvorskom trgu. 

Predsjednik Demokratske unije Albanaca, Mehmet Zenka, kazao je da 5. nije bio na Cetinju, ali da jeste "njegova krv".

"Nijesam došao ovdje da branim ničiju politiku. Nemojte misliti da nemate Albance za sobom", kazao je Zenka okupljenima i pozdravio žene na barikadama prošle nedjelje. 

Pisac Andrej Nikolaidis je, obraćajući se građanima, istakao da pravda i istina ne stanuju u etničkoj, nego u etičkoj zajednici.

"Politika krvi i tla ovdje je poražena 1945. Crnogorski antifašisti tada su iscrtali put sa kojega nam nema skretanja. Ne bratstvo i jedinstvo u porijeklu i krvi, nego bratstvo i jedinstvo u privrženosti vrijednostima koje dijelimo“, poručio je Nkolaidis, prenosi Agencija Mina.

On je pozvao građane da „pozdrave“, Demokratsku partiju socijalista jer, kako je kazao, sve „ovo što nam se dešava bez njih i njihovog dodvoravanja Amfilohiju ne bi bilo moguće“.

Istoričarka umjetnosti, Anđa Kapičić, kazala je da su se sakupili na istorijskom mjestu da kažu ne represlijama.

Ona je upitala čija je to policija koja je bacala suzavac na građane, i naglasila da nije istina da su ti građani teroristi i branitelji tuđih interesa.

Kako je kazala, nedostojno je da se otpor asimilaaciji predstavlja kao „pećinski nacionalizam“.

„Mi smo patriote i potomci antifašista i komita koji su se, ne žaleći život, borili za slobodu i čast Crne Gore. Mi druge države nemamo, a iz ove nećemo niđe“, poručila je Kapičić.

Ona je poručila aktuelnoj vlasti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da moraju da prihvate da su crnogorska naionalnost i crkva realnost.

Kapičić je kazala da Joanikije nije dostojan trona Svetog Petra Cetinjskog, i da je poznat po svojim radikalnim stavovima.

Pjesnik Balša Vulević poručio je da Cetinje i Crna Gora nikad neće pokleknuti.

„Neka to znaju svi koji kidišu na naše svetinje“, istakao je Vulević.

Sveštenstvo CPC i pojedini poslanici opozicionih partija pridružili su se okupljenim građanima oko 17 časova.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima su bile poruke "Sloboda se ne gasi suzavcem", "Srcem za Cetinje"...

Policija je i danas obezbjeđivala Cetinjski manastir, a i oko Biljarde je postavljena zaštitna ograda. 


 Skup u Prijestonici protekao je mirno i bez incidenata.

Пратите нас на

Коментари92

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније