Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Radio Crne Gore

08. 09. 2021. 15:20 >> 22:15
7

ĐUROVIĆ/KORDIĆ

Koliko su nas događaji na CT udaljili od EU

Događaji na Cetinju samo su pokazali koliko je Crna Gora bila daleko od evropskih standarda, ali je važno da je država odgovorila izazovu, ocijenila je članica Odbora za evropske integracije Simonida Kordić. Dodaje da je jedna od ključnih grešaka ekspertske vlade to što ne garantuje političku volju da se zaštiti demokratija, niti pruža političku odgovornost. EU treba Crnoj Gori da posveti mnogo više pažnje jer je naša država zbog izostanka dijaloga vlasti i opozicije zrela za posredovanje evropske delegacije, poručila je bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović. Ističe, međutim, da se ne treba dovoditi u pitanje to da li je Crna Gora dostojna evropskog puta.

Članica Odbora za evropske integracije iz DF-a Simonida Kordić kaže da su događaji na Cetinju pokazali da je Crna Gora do sada bila daleko od standarda EU. Kordić ističe za Radio Crne Gore da standardi EU koji se odnose na sve države članice i kandidatkinje, podrazumijevaju između ostalog da je država sposobna da građanima obezbijedi elementarnu sigurnost i zakonom garantovana prava.

“Na kraju nemirnih događaja na Cetinju to je i ostvareno, država jeste obezbijedila stanje elementarne bezbjednosti. Međutim problem je u tome što se u vrhu državne vlasti nalaze snage bliske predsjedniku države i bivšem šefu policije, koje su pokušale da preuzmu prerogative državne vlasti koje im ne pripadaju, odnosno da nastave sa bivšom apsolutističkom praksom gdje su ustavna prava, građanska prava bila garantovana i dozvoljena samo izabranima a ne svim građanima", kazala je Kordić. 

Događaji na Cetinju nijesu isključili Crnu Goru sa evropskog puta, ali su definitivno pokazali da naša zemlja postaje sve manje stabilna, ocjenjuje bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović.

Za manje od mjesec, kako je navela, imaćemo izvještaj EK pa ćemo znati i ocjene dinamike integracija.

Đurović za Radio Crne Gore kaže i kako je jasno da pažnja EU prema CG mora biti pod hitno povećana, da se ne bi zakasnilo kao 90-tih:

“Mislim da Crna Gora kao stara evropska država, od Vojislavljevića do Petrovića, preko međunarodnog priznanja, pa tri Jugoslavije, obnove nezavisnosti, danas ovakva kakva je zaslužuje da bude dio evropske istorije i kulture, a posebno kao antifašistička i zemlja u kojoj žive više konfesija, nacija, koja je dostojna borne za evropske vrijednosti. Nikada se ne treba složiti sa time da nijesmo dostojni evropskog puta, ali jesmo zemlja sa ozbiljnim problemom i zemlja sa izostankom pravog dijaloga”, saopštila je Đurović.

Kordić ističe da smo proteklog vikenda svjedočili posljednjem pokušaju bivše vlasti da pokaže svoju silu pozivanjem, kako kaže, na kršenje zakona i Ustava.

“To nijesu evropski standardi, to nisu standardi niti jedne civilizovane države i ova Vlada je obavezna da sprovede temeljitu istragu i ustanovi i individualnu odgovornost za događaje do kojih uopšte nije moralo da dođe da su svi radili posao za koji su zaduženi. Ovim je ukazano, na jedan veoma blago rečeno upozoravajući način šta je jedna od ključnih konstruktivnih grešaka tzv. ekspertske vlade koja ne garantuje niti dovoljnu plitičku volju da se zaštiti demokratija i demokratski procesi, niti pruža ono što je osnovni korektivni faktor u vladi a to je politička odgovornost”, rekla je poslanica DF-a.

Svima je jasno da Crna Gora ima mnogo poblema, a dijalog vlasti i opozicije je ključan, kaže Đurović. Skreće pažnju i na to da EU posreduje u dijalogu sa Sjevernom Makedonijom i njenim političkim akterima već nekoliko godina, u dijalogu Beograda i Prištine, te opozicije i vlasti u susret izborima na proljeće 2022. u Srbiji.

Jedno ozbiljno posredovanje, smatra Đurović, potrebno je i Crnoj Gori.

“Stoga mislim da je Crna Gora više nego u problemu sa unutrašnjim dijalogom i da smo i mi nažalost za posredovanje jedne ozbiljne delegacije EU u cilju uspostavljanja platforme za dijalog između opozicije i vlasti, očuvanja građanskog mira smanjivanja tenzija i suživota svih u Crnoj Gori", ocjenjuje Đurović. 

Podsjetimo, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula za “Danas” je saopštio da su događaji koji su pratili ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru vrijedni oštre osude, te da je u svijetlu procesa pregovora za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, sve - korak unazad.

Milosava Mandić, Radio Crne Gore 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније