Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ I. P. ]

07. 09. 2021. 10:34 >> 10:35
6

OBAVIJESTIO SPAJIĆA

Koprivica podnio ostavku u statističkom savjetu

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica od danas neće učestvovati u radu Savjeta statističkog sistema.

Ostavku na mjesto člana Savjeta, kako je saopštio Koprivica, uputio je ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću.

"Naime, danas je u 7:15 časova, bez prethodnog obavještenja, po hitnom postupku, počela elektronska sjednica Savjeta na kojoj se članice i članovi u roku od 24 sata moraju izjasniti da li prihvataju nacrt Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini. Smatramo da je potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće da se bez obrazloženja hitnosti, uz kršenje Poslovnika o radu Savjeta statističkog sistema, o jednom ovako važnom zakonu odlučuje na predloženi način", saopštio je Koprivica.

Navodi da je riječ o zakonskom tekstu koji ima "veliki statistički i politički značaj, a koji može imati svoje implikacije i na već uzdrmanu društvenu stabilnost, pa zbog toga ova odluka Savjeta dodatno iznenađuje".

"Zakazivanja elektronske a ne redovne sjednice onemogućilo nas je da o predloženom nacrtu kažemo svoje mišljenje, čujemo mišljenja drugih i da predložimo rješenja za poboljšanje jer, po proceduri, elektronska sjednica služi samo izjašnjavanju a ne raspravi", saopštio je on.

Ovim se, kako kaže, potpuno obesmišljava uloga Savjeta definisana u Zakonu o zvaničnoj statistici koji ovo tijelo definiše kao stručno i savjetodavno tijelo koje treba da unapređuje statističku kulturu i znanje.

"Ovdje očigledno nema riječi ni o kulturi niti znanju, nego o nečijoj političkoj potrebi da izigra zakon i da Savjet svede na vegetiranje u okviru statističkog sistema. CDT ne pristaje na ovakav tretman i zato ovim simboličkim činom skrećemo pažnju na potrebu javne rasprave o ovom i svim drugim važnim pitanjima za funkcionisanje države Crne Gore i napredak u njenim EU integracijama", saopštio je Koprivica.  

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније