Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

06. 09. 2021. 16:14 >> 17:11
7

MIKIĆ

Na Cetinju spriječen građanski rat

Na Cetinju je juče spiječen spriječen građanski rat na način što je zaustavljen dolazak građana iz drugih gradova i očuvan ustavni poredak i to od bezbjednosnog sistema Crne Gore, ocijenio je danas izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

On je pohvalio aktivnost policije i svih ostalih bezbjednosnih službi pomoću koje je, kaže, sačuvan javni red i mir i obezbijeđeno puno poštovanje ustavom garantovanih prava u veoma zahtjevnom društveno-političkom trenutku.

"Ove snage još jednom su pokazale svoj profesionalizam, jedinstvo, dostojanstvo i operativne sposobnosti ali i snagu države čije zakone i Ustav čuvaju. Jučerašnji dan je najbolje demantovao neistinite navode pojedinih političkih subjekata koji mjesecima unazad spinuju javnost da bezbjedonosni sektor nije jedinstven i da nije operativno funkcionalan. Takođe, juče se pokazalo koliko su neutemeljeni navodi da bivši direktor Uprave policije još uvijek kontroliše taj organ. Pokazalo se i da je suzdržanost pripadnika policije koja je trajala čitavih 30 sati dobra taktika u složenoj bezbjednosnoj situaciji. Da nije bilo tih aktivnosti Crna Gora bi bila na ivici građanskog rata“, navodi Mikić.

On je napomenuo da iz jučerašnjeg događaja nema pobjednika i niko tako nema razloga da se osjeća.

"Još jednom je potvrđeno da smo društvo koje je oštro podijeljeno, i tu činjenicu kao problem moramo rješavati i sazrijevati u smislu izgradnje istinskog građanskog društva. To nije proces koji se može desiti preko noći, ali svi odgovorni subjekti u društvu moraju početi da taj problem rješavaju“, istakao je Mikić.

Smatra i da je opozicija juče na Cetinju željela izazivanje haosa, a da su na čelu te misije bili aktuelni predsjednik Milo Đukanović i njegov savjetnik Veselin Veljović.

"Zloupotrebljavajući iskrene emocije građana Cetinja još jednom su pokušali da preko izazivanja haosa i nemira zamagle sav svoj kriminal i korupciju, tone koakina i švercovanih cigareta. Dobra stvar je što je Veselin Veljović uhapšen i što će, nadamo se, odgovarati za pokušaj rušenja ustavnog poretka i napada na službeno lice“, ukazuje Mikić.

On dodaje i da policija i tužilaštvo treba da procesuiraju sve pojedince koji su pravili nerede i kršili zakon, a pogotovo one koji su dijelili oružje.

"Obaveza nadležnih organa jeste i da ispitaju da li je na Cetinju došlo do prekomjerne upotrebe sile odnosno korišćenja gumenih metaka na šta se dio građana žalio u toku jučerašnjeg dana“, zaključuje Mikić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније