Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

J.B.Č.

30. 08. 2021. 14:03 >> 15:05
1

ZEKOVIĆ

Iniciran provjera postupanja policije u vezi sa majcama

Građanska inicijativa "21. maj" je inicirala provjeru postupanja policijskih službenika prema građanima koji su po različitim osnovama dovedeni u vezu sa porudžbom, finansiranjem, izradom i transportom majica sa likom svetog Petra Cetinjskog 29. avgusta 2021. godine na Cetinju i u Podgorici, kazao je koordinator i član Savjeta inicijative Aleksandar Saša Zeković.

Zeković je kazao da je od Ministra unutrašnjih poslova zatraženo da hitno naloži postupanje Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije. Pritužba je, kako je dodao, podnijeta i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

"Zbog daljih pojašnjenja prema javnosti, od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici je zatražena informacija da li su policijski službenici postupali po njihovom nalogu ili su o svemu obaviješteni po okončanju sprovedenih policijskih aktivnosti kao i podatak kako se izjasnio tužilac u pogledu kvalifikacije krivičnog djela ili prekršaja i da li je on naložio zadržavanje motornog vozila i majica sa likom sv. Petra Cetinjskog", kazao je Zeković.

On smatra da se Uprava policije izvlači iz ove kompromitujuće situacije, ali, kako dodaje, međunarodni standardi nesporno ukazuju da je u suštinskom smislu došlo do lišavanja slobode trojice građana jer oni nijesu dobrovoljno došli i boravili u službene prostorije CB Podgorica, već su ih tamo sproveli i doveli policijski službenici, zajedno sa vozilom i majicama sa likom svetog Petra Cetinjskog.

"Da nijesu postupili po naređenjima policijskih službenika oni bi u stanicu policije bili odvedeni pod prijetnjom upotrebe sile. Takođe, važan element je da im je sloboda kretanja bila ograničenja više sati jer nijesu bili slobodni napuštiti prostorije CB Podgorica bez odobrenja policijskih službenika", kazao je Zeković.

Njihovo zadržavanje i oduzimanje vozila i majica sa likom sv. Petra Cetinjskog bilo je, kako je kazao, protivzakonito.

"Upravi policije je politički naređeno da izvrši pritisak na građane i preduzeća kako bi ih uplašili i odvratili od dalje podrške i poslovne saradnje sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Pod pritiskom stručne i demokratske javnosti, Policija je prvo puštila zadržane građane, a potom i vratila oduzeto vozilo i majice sa likom svetog Petra Cetinjskog. Političko i vjersko angažovanje i pravo na javnu kritiku vlasti ne može se tretirati kao krivično djelo a bavljanje ljudskim pravima nije neprijateljska i antidržavna djelatnost", zaključio je Zeković.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније