Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ B.B. ]

30. 08. 2021. 13:32 >> 15:43
9

BEČIĆ

Ispravljene nepravde, zdrave osnove za napredak

Lider Demokratske Crne Gore i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ističe da prvu godišnjicu istorijskih promjena dočekujemo sa brojnim dostignućima, a imajući u vidu teško naslijeđe, zatečeno ekonomsko-socijalno, epidemiološko, kao i stanje na polju vladavine prava, ovo je neminovno morala biti godina ekonomskog i zdravstvenog spasa od kolapsa sistema i u tome su uspjeli.

Kako naglašava Bečić danas je istorijski datum, koji će se decenijama i vjekovima pamtiti i pominjati, jer je to dan kada je Crna Gora prije godinu dana, po prvi put u svojoj istoriji mirnim putem promijenila vlast na izborima.

"Ponosan sam na donešene zakone i odluke Skupštine Crne Gore kojima su ispravljene brojne nepravde u našem društvu, ali i postavljene zdrave osnove za dalji napredak. Po prvi put u našoj istoriji, osnovci kreću u školu sa besplatnim udžbenicima. Predškolci, naši najmladji mališani, poslije blizu 30 godina ponovo će dobiti dječiji dodatak. Radnici će primiti veće minimalne zarade, a staračka domaćinstva veće staračke naknade. Na veliku radost svih, možemo se pohvaliti i odličnom turističkom sezonom širom naše zemlje. Godinu za nama obilježilo je i smanjenje kreditnog zaduženja u odnosu na najveći kredit za izgradnju auto-puta. Osnivanje nove avio-kompanije, te kupovina dva aviona, koja su sada u vlasništvu Crne Gore takođe predstavlja veliki uspjeh", nabrojao je Bečić.

Kako je dodao, vrijedno je pomenuti brojne pogodnosti koje je EPCG kreirao za građane, kao i niže račune za struju, što je odličan pokazatelj opredjeljenja da država mora biti tu zbog građana.

Zdravstveni, prosvjetni i radnici u socijalnim ustanovama po prvi put su dobili mogućnost da besplatno ljetuju na crnogorskom primorju.

Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti donesen je na zadovoljstvo svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica. U cilju uspostavljanja pravičnog odnosa države prema religijskim zajednicama, Islamskoj zajednici vraćena je džamija u Pljevljima.

Nacionalni javni servis RTCG dobio je novi Savjet, a Crna Gora novi tužilački zakon i razrješenje dosadadašnjeg Tužilačkog savjeta.

Takođe, kako je istakao, i na polju borbe protiv organizovanog kriminala odlučnost države svjedoči rekordna zapljena kokaina.

"Skupština Crne Gore je postala najtransparentniji Parlament u bivšoj SFRJ i širem regionu. Tome u prilog svjedoči novi Parlamentarni kanal i direktni prenosi svih parlamentarnih aktivnosti. Skupština je takođe bila domaćin brojnim najvišim državnim predstavnicima, uključujući i 41 parlamentarca i predsjednika parlamenata iz 41 zemlje svijeta. Osim toga, u toku je temeljna adaptacija zgrade Skupštine Crne Gore, digitalizacija zakonodavnog postupka, opremanje Skupštine novom savremenom opremom, a Parlament dobija i svoju solarnu elektranu. Zamislite kakve bi tek rezultate imali da nema ekstremizma, podjela, ideoloških orgijanja, političkih previranja, odnosno, da imamo potrebnu političku stabilnost. Zato tražite dobro u ljudima, a ne uvijek loše, ne negirajte druge, jer se na negaciji ne može graditi ni jedno dobro. Ne genralizujte i ne izjednačavajte se sa nacijama i državama, jer su takve privatizacije opasne i štetne.
Okrenimo se stabilnosti, pomirenju, budućnosti, jer od dobra Crne Gore svima nama može biti samo dobro", poručio je Bečić.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније