Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ P.R. ]

28. 08. 2021. 21:09   >>  21:59

BEČIĆ - ERDOGAN

"Crnogorska dijaspora snažan most saradnje"

Crnogorska dijaspora je snažan most saradnje Crne Gore i Turske, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić u razgovoru sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Iz Skupštine je saopšteno da su intenzivnija spoljnotrgovinska razmjena, jačanje ekonomskih, kulturnih odnosa, ali i parlamentarne saradnje ciljevi koji će u narednom periodu biti prioritet dvije države.

"Kako je istaknuto obje zemlje prepoznaju i važnost jačanja turističke saradnje, te prevazilaženja potencijalnih poteškoća u toj sferi", piše u saopštenju.

Bečić je kazao da je Crna Gora mala, ali zemlja velikih prirodnih potencijala, te da su njeno posebno bogatstvo vjerske i nacionalne različitosti i dodao da je zvanična posjeta Erdogana istorijska.

"Odnosi Crne Gore i Turske odlični su zahvaljujući kontinuiranoj saradnji na najvišem nivou, a Vašom današnjom posjetom ispisujemo najljepše stranice odnosa dvije države", kazao je Bečić.

On je podsjetio na formiranje Grupe prijateljstva dva parlamenta i najavio potpisivanje memoranduma o saradnji.

"Koje će se realizovati prilikom posjete predsjednika Velike narodne skupštine Turske Mustafe Šentopa Crnoj Gori, koja se očekuje uskoro, što je pozdravio i afirmisao Erdogan", dodaju u saopštenju.

Govoreći o položaju manjinskih naroda u Crnoj Gori, Bečić je kazao da ga posebno raduje činjenica da je na čelo parlamenta izabran i glasovima njihovih predstavnika.

On je rekao da ima odličnu saradnju sa reisom Islamske zajednice, podsjetivši da je, kako je saopšteno iz Skupštine, ispravljanje više decenijske nepravde i vraćanje džamije u Pljevljima Islamskoj zajednici reis ocijenio kao najljepšu bajramsku čestitku.

Bečić je naglasio da je crnogorska dijaspora snažan most saradnje dvije države.

 

Dodao je da posebnu zahvalnost duguje Turskoj na ukazanoj pomoći koju je uputila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona.

Erdogan je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakao značaj nastavka razvoja ekonomske i kulturne saradnje dvije zemlje.

On je najavio da će do kraja godine biti održan veliki ekonomski sastanak Crne Gore i Turske sa konkretnim zaključcima o podršci u izgradnji putne i druge infrastrukture.

Erdogan je rekao da se uskoro može očekivati posjeta predsjednika turskog parlamenta i istakao važnost saradnje među poslanicima.

"Erdogan je naveo da je Crna Gora jedan od najznačajnijih faktora mira na Balkanu, te istakao lični doprinos predsjednika Bečića na polju jačanja međuvrjerskog i međunacionalnog sklada", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније