Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.B.L. ]

25. 08. 2021. 11:32 >> 11:34
11

DAČIĆ

Ne zanima nas nezavisnost CG, već položaj Srba i SPC 

PredsJednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da niko u Srbiji ne dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost, ali da je Beograd zainteresovan za položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u toj zemlji.

Dačić je ocijenio da su tenzije u Crnoj Gori povodom najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra, "drastičan primjer" korišćenja crkvenog događaja u političke svrhe.

"Ne znam čime bi to moglo da povrijedi bilo koga u Crnoj Gori osim one koji smatraju da ti manastiri i crkve treba da pripadnu takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovde se u stvari vraćamo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je u međuvremenu promijenjen, ali koji je prijetio da uzme imovinu SPC i dodijeli je CPC", kazao je Dačić za televiziju Pink.

Naveo je da je za Srbiju bitno da ne postoje "vještački problemi" u odnosima sa Crnom Gorom.

"Za nas nije aktuelna tema crnogorske nezavisnosti već nas zanima položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, zanima nas stav Podgorice o političkim pitanjima koja su važna za Srbiju poput Kosova i Metohije. Ne mogu da shvatim da Papua Nova Gvineja ima više razumevanja za Srbiju po pitanju Kosova od Crne Gore", rekao je Dačić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније