Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

22. 08. 2021. 08:39   >>  08:49 1

LALIČIĆ

Parlament bez nadležnosti tužilaštva i sudova

Najava poslanika Demokratske Crne Gore da će u septembru početi sa sjednicama skupštinskih odbora na kojima će saslušavati „široki krug ljudi“, državnih službenika i predstavnika nevladinih organizacija, ukoliko se desi, predstavljala bi grubo kršenje Ustava i značila direktno miješanja Skupštine u rad tužilaštva, sudova, policije, ocijenila je za Pobjedu poslanica Demokratske partije socijalista Jovanka Laličić.

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i poslanik Demokrata Momo Koprivica najavio je da će za 7. septembar zakazati sjednicu na čijem će dnevnom redu biti nerasvijetljeni slučajevi i afere u kojima su, kako je pojasnio, organi vlasti postupali nezakonito. Ova inicijativa Demokrata, kazao je, zasniva se na proširenim ingerencijama odbora koje, kako je rekao, daje novi Poslovnik Skupštine, a osnovno uporište ima u Ustavu Crne Gore.

Koprivica je najavio da će odbori ispitati slučaj pronevjere novca i falsifikovanja isprava u računovodstvu Skupštine, stambene korupcije i dodao da će „sprovesti istragu“ o ubistvu koje se dogodilo 2000. godine ispred Kliničkog centra Crne Crne, te ispitati postupanja tužilaštava u slučajevima „Limenke“ i Kampa Zlatica“. Poslanik Demokrata pojasnio je da će u cilju prikupljanja tačnih informacija odbori saslušati „širok spektar lica“ – od bivših i sadašnjih državnih službenika pa do NVO, ali i drugih subjekata koji potencijalno imaju određena korisna saznanja.

Grubo miješanje
Jovanka Laličić kaže da bi takvim postupanjem odbora došlo do grubog i direktnog miješanja Skupštine kao zakonodavnog organa u rad drugih.

"Nije jasno u kojim odredbama Poslovnika gospoda Demokrate nalaze pravni osnov za ovako nešto. Zaboravljaju da se prava, obaveze i odgovornosti svih subjekata mogu urediti isključivo zakonom. Ako su pravni eksperti iz Demokrata mislili na institut kontrolnog saslušanja, onda su se previše zaigrali. Odredbe Poslovnika o kontrolnom saslušanju daju jasne granice do kojeg nivoa i prema kome se ono sprovodi", istakla je Laličić.

Prema njenim riječima, saslušanja predstavljaju kontrolnu funkciju Skupštine prema Vladi i drugim državnim organima koji podnose izvještaje o radu parlamenta, a organizuju se pod uslovom da postoje dileme, nejasnoće i principijelna sporenja.

"Nadležni odbori ne mogu preuzimati ulogu istražnih i djelovati kao produžena ruka sudskih organa i tužilaštava", kategorična je Laličić.

Istakla je da je nova parlamentarna većina usvajanjem Zakona o tužilaštvu pokazala da želi „partijsko tužilaštvo“, a sada, zaključila je, žele Skupštinu da pretvore u teatar i da njenim djelovanjem zabavljaju široke mase.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije prof. Đorđije Blažić komentarisao je na Fejsbuk profilu navode Moma Koprivice i ocijenio da bi pravni osnov za ovakvo postupanje skupštinskih odbora bio sporan, kao i da iz najave Koprivice nije jasno na osnovu kojeg člana Ustava će moći da organizuje saslušanja.

"Pretpostavljam da je mislio na institut parlamentarne istrage i anketni odbor iz člana 109 Ustava koji se neposredno ne može primjeniti bez zakonske razrade, a posebno vjerujem da je poslanik mislio na Poslovnik Skupštine", istakao je Blažić.

On dodaje da se prava, obaveze i odgovornosti svih subjekata mogu uređivati isključivo Zakonom, a ne i podzakonskim aktima, što jasno korenspondira sa ustavnim načelom zakonitosti i ustavnosti. S tim u vezi, pravna priroda Poslovnika kao internog pravnog akta svakog subjekta je da se njime mogu uređivati samo unutrašnji odnosi u organu, kazao je Blažić, a to znači, pojasnio je, da djeluje isključivo „inter partes“ – na članove Skupštine i nema obavezujuće pravno dejstvo „erga omnes“ – na bilo koje druge subjekte.

On tvrdi da se Poslovnikom samo detaljnije uređuje unutrašnje funkcionisanje Skupštine te da se njime čak ne može uređivati ni njena Stručna služba koja sistemski nije u sastavu Skupštine već po Zakonu o državnoj upravi pripada drugim organima uprave.

"Međusobni odnosi Skupštine i drugih organa, pravnih, fizičkih lica, prava, obaveze, odgovornosti i drugi odnosi moraju se urediti isključivo zakonom. Ako, na primjer Zakonom o parlamentarnoj istrazi ti odnosi nijesu uređeni, onda nema pravnih mogućnosti da se oni uređuju Poslovnikom i da obavezuju bilo koga van Skupštine", naglasio je.

Blažić ocjenjuje da najava Koprivice izgleda kao da Skupština ima pretenzije da preuzme poslove koji nijesu u njenoj, već u nadležnosti policije, tužilaštva, sudova.

Što kaže Ustav
Član 82 Ustava Crne Gore propisuje nadležnosti Skupštine koje su nabrojane u dvadeset stavova.

"Skupština donosi Ustav, zakone, druge propise i opšte akte (odluke, zaključke, rezolucije, deklaracije i preporuke), proglašava ratno i vanredno stanje, donosi budžet i završni račun budžeta, donosi strategiju nacionalne bezbjednosti i odbrane, plan razvoja i prostorni plan Crne Gore, odlučuje o upotrebi jedinica vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, uređuje sistem državne uprave, vrši nadzor nad vojskom i bezbjednosnim službama, raspisuje državni referendum, bira i razrješava predsjednika i članove Vlade, sudije Ustavnog suda, vrhovnog državnog tužioca i četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika...", navodi se u 82. članu Ustava.

Ni u jednom stavu ovog člana nije navedeno „sprovođenje istraga“ koje najavljuju poslanici Demokrata. Međutim, u članu 109 Ustav prepoznaje institut parlamentarne istrage, koji je pomenuo i profesor Blažić.

Tim članom je propisano da Skupština može, na prijedlog najmanje 27 poslanika, obrazovati anketni odbor radi prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad državnih organa, ali se on ne može primijeniti bez zakonske razrade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније