Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 08. 2021. 17:10   >>  17:50 12

JOANIKIJE

"Crkva se neće miješati u politiku"

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da se crkva neće miješati u politiku, ali da je to morala prošle godine kada se politika umiješala u crkveni život.

Joanikije ističe da su tada htjeli da narodu oduzmu svetinje.

"Udarili su na čast i obraz. Morali smo se izboriti", istakao je Joanikije u besjedi nakon osveštanja crkve u selu Glavaca, kod Berana.

Joanikije smatra da svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese i da se crkva u to neće miješati.

"Mogu ljudi različito misliti i opredjeljivati se, biti u različitim partijama i strankama, to je sve legitimno. Neka čine dobro svi, pa neka se nadmeću u dobru, a ko bude bolji neka ga narod podrži", ocijenio je Joanikije.

Joanikije je, govoreći o vremenu komunizma u Crnoj Gori, kazao da se sva komunistička priča i skalamerija u državi srušila kao kula od karata.

"Sve što su radili, sve im propade. Ostadosmo bez fabrika i njihovih špijuna i doušnika, ali, s druge strane, ostade narod osiromašen, prevaren i izvaran. Međutim, nijemo očajavali, imao se kome narod vratiti, a to su bile njihove svetinje, ognjišta i domovi. Vratili smo se svojoj vjeri i jedni drugima, a to je mnogo važno", zaključio je Joanikije.

On je dodao da mu je oduvijek bilo neshvatljivo da narod, koji ima toliko svetitelja, toliko crkava i mučenika, zaboravio na vjeru i zapostavio je.

"Tako lako odstupiti od vjere je čudno. Ali, Bogu hvala, nijesu svi odstupili. Dolazi neko novo vrijeme", zaključio je Joanikije.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније