Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 07. 2021. 13:09 >> 20:32
19

PREMIJER

Izglasajte nepovjerenje, nije mi bitna fotelja

Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF) mogu da podnesu zahtjev za ispitivanje povjerenja Vladi, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, poručujući da ga najviše interesuje da građanima bude bolje i da Crna Gora postane naredna članica Evropske unije (EU). Krivokapić je ponovio da neće podnijet ostavku. Premijerski sat pratite na Parlamentarnom kanalu TVCG, Prvom programu Radija Crne Gore, kao i na Portalu RTCG.

Šef kluba poslanika Demokratska partija socijalista - Liberalna partija Danijel Živković pitao je premijera kada će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi na čijem je čelu, imajući u vidu da je izgubila povjerenje parlamentarne većine.

Živković je u Skupštini kazao da se Crna Gora nalazi u dubokoj krizi izvršne i zakonodavne vlasti. Živković je naveo i da Krivokapić ima svega 14 glasova podrške u Skupštini.

"Vi ste danas nelegitimni predsjednik Vlade Crne Gore", poručio je Živković Krivokapiću.

Krivokapić je u Skupštini odgovorio da nije izdao ideju "za budućnost Crne Gore” sa kojom je nastupio na izborima prošle godine.

"Ko je izdao, neka odgovara za nju", kazao je Krivokapić i dodao da ideja o boljoj Crnoj Gori vodi ovu Vladu, ka EU. 

"Sa vama se moglo desiti samo nešto što je neko unaprijed projektovao i dirigovao, nema više diktata. Ovdje vladaju sloboda i demokratija. Vi ste naučili na diktatorski režim", naveo je Krivokapić i dodao da su se vratile sloboda i demokratija. 

On je saopštio i da ga popularnost ne interesuju. "Najmanje me u životu interesuje fotelja, mene interesuje da ovom narodu bude bolje", kazao je Krivokapić u Skupštini.

Premijer je kazao da su tajkuni DPS opustošili Crnu Goru više nego svi tajfuni. DPS-u i DF-u je poručio da podnesu zahtjev da se Vladi izglasa nepovjerenje.

“Gospodine Živkoviću, kao i DF, i vi možete podnijeti zahtjev da ovoj Vladi izglasate nepovjerenje. Zašto očekujete od mene da ja to uradim?”, pitao je Krivokapić i naveo da DPS samo zanima kako će se vratiti na vlast.

“Vas samo interesuje da se vratite na vlast, tako što ćete ljude u institucijama ubjeđivati da ova Vlada neće dugo trajati. Koliko god trajala ova Vlada, neće doći nova na kojoj ćete vi biti koji će predstavljati vlast u Crnoj Gori”, kazao je Krivokapić Živkoviću.

"Nije čudo što završavamo po bolnica i na infuzijama"

Premijer je naveo i da nije čudo što je ministarke prosvjete Vesne Bratić završila na infuziji.

“Tako se dešava to da ministarka prosvjete, kojoj života ne date vršite na svaku moguću stranu. Taj pritisak ne može da izdrži i nije čudo što završavamo po bolnica i na infuzijama. Da, da. To je istina živa. Nije samo ona, no mnogi od nas”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić - Živković: DPS se (ne)vraća na vlast

Krivokapić je DPS-u poručio da se neće vratiti na vlast.

“Vlast se promijenila. Da li će ovaj premijer biti ili ne to je najmanje važno, ali nećete se vi vratiti na vlast, jer je to vaše očekivanje, ali znate kako, snila baba što joj drago bilo”, naveo je Krivokapić.

Živković je saopštio da će DPS biti budući konstituent vlasti i najjači politički subjekat koji će voditi Crnu Goru ka EU.

“Morate biti sigurni da je DPS budući nosilas društveno-političke odgovornosti u Crnoj Gori. Naredni mjeseci će vam svjedočiti o tome”, odgovorio je Živković.

“Dignite ruke izglasajte nepovjerenje Vladi”

Odgovarajući na pitanje poslanika SD-a Ivana Brajovića, Krivokapić je ponovio da neće podnijet ostavku.

“Neću podnijeti ostavku, neću tražiti povjerenje Vladi. Valjda je to zadatak poslanika. Zašto bih se ja bavio vašim poslom. Dignite ruke izglasajte nepovjerenje ovoj Vladi, bez obzira o kome se radi, nemam ništa protiv toga”, naveo je premijer.

On je saopštio i da ga interesuje to da zna da su građani i privreda zadovoljni. Krivokapić je naveo da ga najviše zanimaju finansije i ekonomija te da su sada napadi na te ministre najsnažniji.

“Želim da promijenim Crnu Gora i ona nije podijeljena zbog mene već zbog vas”, kazao je Krivokapić i poručio da nudi dijalog.

“Daj uključite se ko vam brani”, istakao je premijer i dodao da su plitičke igre zavlda zavrsene.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je Krivokapiću da više ne uživa povjerenje parlamentarne većine. Prirodna stvar je kako kaže da opozicija teži da sruži Vladu, ali kako dodaje sada imamo i situaciju da 27 poslanik vlasti kaže da Krivokapić više ne možete biti premijer.

“To ne bi bio problem da parlament može da funkcioniše”, kazao je Brjaović i dodao kako valjda svima u interesu da se to promijeni. Brajović je siguran da nas čekaju prijevremeni parlamentarni izbori.

Izjava o pripremanju hapšenja tačna, izvor neću otkriti

Krivokapića je kazao da je njegova izjava da mu se pripremalo hapšenje nakon što potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) tačna.

On je naveo da ima pouzdan izvor, ali da ga, poput novinara, neće otkriti.

“CG uprkos propagandi turistički hit u Evropi”

Krivokapić je saopštio i da se vodi antituristička propaganda protiv Crne Gore i to, kako dodaje iznutra i spolja. Crna Gora je, kako navodi, hit turistički u Evropi, o čemu kako dodaje, govore činjenice.

“Ovdje se radi o jasnoj kamapanji kojom želi da se pokaže da je ova Vlada nesposobna”, saopštio je premijer u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Borisa Bogdanovića (Demokrate).

Krivokapić je naveo i da su sve projekcije Vlade i MMF-a prevaziđene.

“Za prvu polovinu ove godine mi smo ostvarili rezultat kao za čitavu 2020. Vi znate da u ovom trenutku u odnosu na 2019. Imamo 84 odsto turista. To je i 10 puta više nego 2020.”, istakao je premijer i dodao da niko nije “štelovao brojke” što je, kako je kazao, prethodna vlast radila.

Poslanik Bogdanović je kazao da je sezona uprkos, kako je istakao, “naporima domaćih i stranih faktora” da unište sezonu, nadmašila sva očkivanja.

“Možete da se trudite koliko god hoćete, niko ne može zaustaviti napredak Crne Gore”, naveo je Bogdanović.

“Vlada evropska, prethodna kineska”

Predsjednika Kluba poslanika "Crno na bijelo" Miloša Konatara interesuje plan aktivnosti Vlade radi sprovođenja neophodnih reformi kako bi Crna Gora postala naredna članica Evropske unije i kako bi se istinski izgradila kao građanska, evropska i ekološka država.

Konatar je kazao, a Krivokapić ponovio da je ova evropska Vlada za razliku od prethodne, koja je, kako su kazali, bila kineska.

Premijer je naveo i da je ova Vlada zacrtala da do 2024. završi sve obaveze na putu ka EU.

“Definisali smo taj cilj i tome cilju težimo”, kazao je Krivokapić.

Za ravnomjernu raspodjelu i regionalni razvoj

Krivokapić je kazao jda je stav Vlade vezan za apsolutno ravnomjernu raspodjelu i regionalni razvoj, pogotovo sjevera.

"Sve detalje koje ste Vi naveli, mi smo imali kao zatečeno stanje. Nijedan ugovor nije Vlada potpisala, nego jednostavno imamo ono što je neko prethodno dogovorio i ugovorio. Za ovaj vrlo značajan reginalni magistralni put Pljevlja – Mihajlovica, Vi znate da su radovi na ovom putu u dužini od 12,6 kilometara u iznosu od 7 i po miliona eura dati “Strabagu” iz Austrije, a ugovor je potpisan 25.02.2020. godine. Radovi se izvode po određenoj dinamici i vjerujte da zabrinjava svakog građanina i koji živi u Pljevljima i koji dolazi iz Srbije što se taj dio puta radi u ovom vremenskom periodu turističke sezone. To će ubuduće biti sasvim drugačije, ali da bi se ispoštovali rokovi, Uprava za saobraćaj je odlučila da se radovi izvode i na ovaj način kao nekad što su rađeni od Nikšića do Grahova“, kazao je premijer Krivokapić odgovarajući na pitanje Kenane Strujić Harbić iz Kluba poslanika Bošnjačke stranke.

Predsjednik Vlade je kazao da je ono što je najvažnije, da će, prema trenutnoj situaciji, ugovorni rok biti ispoštovan i završen 16. novembra 2021. godine.

"Ovaj drugi regionalni put koji je značajan i povezuje Pljevlja sa Bosnom i Hercegovinom, ja sam imao priliku samo jednom tuda da prođem i to je stvarno jedan put koji je zasluživao da bude i prije urađen, ali evo kao što Vam je poznato, ugovor je potpisan 06.05.2019. godine između Uprave za saobraćaj i kompanije “Crnagoraput” AD Podgorica. Dužina trase je 16,3 kilometra, a cijena radova je 12 miliona i 100 hiljada eura. Osnovni razlog zašto je došlo do prekoračenja roka leži u činjenici da nisu završeni imovinsko - pravni odnosi. I to je nešto što je stalno prisutno bukvalno za svaki projekat koji imamo i koji se realizuje. Ja mislim da svi projekti treba da budu tako regulisani da se imovinsko-pravni odnosi riješe prije nego što projekat krene. Mi krenemo u projekat, a onda poslije toga vrlo često imamo to ograničenje. Treći dio puta je Vrulja – Mijakovići, i to je takođe jedan značajan dio puta koji vezuje Pljevlja i Bijelo Polje i Vi znate da je Texnoput dobio taj ugovor koji je potpisan 2018. godine. I ponovo ključni razlog zašto su svi rokovi probijeni leži u činjenici koja je vezana za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. I to je nešto što smo mi zatekli. Nadamo se, kako smo u dogovoru sa izvođačem konstatovali da će krajem ove godine biti završena ta značajna saobraćajnica. Ono što je značajno, a tiče se teritorije opštine Pljevlja, da je čitava finansijska konstrukcija negdje oko 28 miliona eura“, kazao je Krivokapić.

On je kazao da želi da pošalje poruku, koju možda neki građani nisu imali prilike, a pogotovu predstavnici opština, da čuju, da za pripremu narednog budžeta Vlada ima projekte koji su kompletni da bismo ovu novu vrijednost koju želimo da dodamo, 120 milona eura, mogli realizovati 2022. godine.

„To znači da ti projekti moraju biti apsolutno urađeni u svim tačkama onako kako je vezano za projektni zadatak, da imamo cjelovite projekte i da na taj način će biti finansirani svi bez izuzetka vodeći računa o tome da nijedna opština ne bude zakinuta, a da sjever koji u ovom trenutku nije ni putno povezan a i nema mogućnost velikih industrijskih postrojenja bude 2022. godine drugačiji. To možemo, naravno kao što ste svi Vi većinom kazali samo zajednički“, kazao je premijer Krivokapić.

O životnom standardu

Poslanik Raško Konjević (Socijaldemokratska partija) kazao je da je premijer pretjerao u kritikama opoziciji, jer su oni, kako je naveo, glasali za prijedlog premijera da se razriješi jedan ministar prije samo oko mjesec. Time je, kako kaže Konjević, sačuvan autoritet premijera.

"Kakav je životni standard u relativno kratkom intervalu od nepunih godinu od promjene vlasti, možemo posmatrati kroz prosječnu zaradu koja je na istom nivou. Mogu možda da se složim da se za 7-8 mjeseci ne može napraviti značajan iskorak. Ipak realno je umanjenje ove zarade, posebno se to tiče za sve one hiljade građana koje su tokom pandemije ostali bez posla. Cijene osnovnih namirnica su porasle od 30 do 80 procenata. Cijena goriva je skočila 20 procenata. Inflacija je u junu bila 2,4 procenta. Sve to opovrgava ono što kažete, da ekonomski razvoj ide rapidnim putem. Ako to nema refleksiju na običnog građanina, to nema poente. Svaki građanin koji plati deset eura goriva, šest da državi, a četiri plati goriva" rekao je Konjević u Skupštini.

On je zahvalio premijeru što je, kako je naveo, izabrao da se obrati poslanicima, a ne da ostane na Olimpijskim igrama u Japanu. 

Premijer je odgovorio da se slaže o iznijetim ocjenama o standardu građana.

"Postoje tri elementa o kojima niko u ovoj zemlji do sada nije razmišljao. Kada imate pad cijene goriva, nijedan pad cijene goriva se ne odrazi na cijene namirnica. Dešava se samo obrnuto i to je nevjerovatan paradoks. To ide na ruku samo velikim trgovinskim lancima. U Crnoj Gori imamo tri ključna trgovačka lanca koji bukvalno sve diktiraju. Jedino mogu biti pobijeđeni ako dođe neki međunarodni subjekat, koji će pokušati da svojim cijenama pokušati da definiše pristojnu maržu koja treba da bude karakteristika ovog dijela. Jedan dio robnih rezervi, koji je trebao biti mjera kriznih situacija, prestao je da funkcioniše u Crnoj Gori i to je druga karakteristika. Treća je, da što na mnogim problemima koji se tiču direktno građana, nemamo opciju jednostavnog definisanja. Vlada se mnogo mučila kako da definiše cijenu hljeba, koja predstavlja nasušnu koru života svakog građanina, onih 24 procenta građana koji nemaju uslove da se prehrane. To je zatečeno stanje i nadam se da ćemo to popraviti", rekao je Krivokapić.

Konjević je dodao da očekuje da će pomoći u smjeni još nekog ministra, kao u slučaju ministra Leposavića. 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније