Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 07. 2021. 16:20 >> 16:24

ĐUKANOVIĆ-LUNDIN

Evropska budućnost ZB dobro rješenje za region i EU

Evropska budućnost Zapadnog Balkana, jedino je dobro rješenje i za region i za EU, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u toku razgovora sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Crnoj Gori Janom Lundinom.

Đukanović je izrazio zahvalnost ambasadoru Lundinu za posvećenost Crnoj Gori i doprinosu  unapređenju odnosa sa Švedskom tokom njegovog diplomatskog mandata uz želje za dalje uspjehe u profesionalnom angažmanu.

Uz podsjećanje na nedavnu posjetu švedske ministarke vanjskih  poslova Crnoj Gori, ukazao je na ukupnu pažnju te prijateljske zemlje prema Crnoj  Gori i regionu, na čemu smo zahvalni posebno u trenutku kada je značajno podstaći entuzijazam zemalja članica EU za podršku doglednom proširenju. Evropska budućnost ZB, jedino je dobro rješenje i za region i za EU, poručio je Predsjednik.

Uz to, Predsjednik je zahvalio i za kontinuiranu pomoć i podršku Švedske na bilateralnom planu  uz uvjerenje da će kvalitet odnosa biti održan, a saradnja dodatno intenzivirana, naročito na planu ekonomije, turizma i investicija.

Za Crnu Goru su veoma dragocjena skandinavska iskustva u oblasti energetike, sa posebnim akcentom na obnovljive izvore energije i „zelenu“ energiju, kao i standardi koje pružaju kredibilni investitori sa kojima dijelimo zajedničke vrijednosti, kazao je Predsjednik.

Ambasador je uz zadovoljstvo susretom i prilikom da razmijeni mišljenja sa Predsjednikom, visoko ocijenio postignuća Crne Gore pod njegovim vođstvom. Učinili ste velike stvari za Crnu Goru i objasnili svijetu gdje Crna Gora pripada, kazao je Ludvin.

Na toj liniji, podsjetio je i na, kako je kazao, stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa evropskom politikom, što nijesu bili laki koraci, i naglasio da je i to jedan od razloga zbog kojih je za Švedsku Crna Gora u prvom redu za članstvo u EU.

Uz ocjenu da su bilateralni odnosi odlični, ukazao je na postojanje nekih kontakata u oblasti ekonomije, kao i značajno prisustvo švedskih turista u Crnoj Gori. Imajući u vidu dugotrajno diplomatsko iskustvo na ovim prostorima, zaključio je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak proteklih decenija, što ga i lično raduje, ali i da preostaju zadaci na planu jačanja vladavine prava, što je izazov ne samo za kandidate, već i unutar EU.

Na interesovanje ambasadora Predsjednik je sagovornika upoznao sa stanovištima o aktuelnim unutrašnjim i regionalnim prilikama  u kontekstu procesa integracije i globalnih kretanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније