Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ rtcg.me/Mina ]

28. 07. 2021. 10:17 >> 12:07
1

ISTRAŽIVANJE

Pozitivan stav o EU ima 71,9% građana

Pozitivan ili uglavnom pozitivan stav o EU ima skoro 72 odsto građana Crne Gore.

To su pokazali rezultati istraživanja javnog mnjenja pod nazivom Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU.

Istraživanje je pokazalo da veoma pozitivan stav o EU ima 26 odsto građana.

Na pitanje da li vi lično podržavate pristupanje Crne Gore EU, 73,8% ispitanika je navelo da podržava snažno ili donekle.

Na pitanje koja država ili zajednica država je najveći strani finansijski donator u Crnoj Gori, 42 odsto ispitanika je saopštilo da je to EU.

Najviše građana, njih 23,6 odsto, navelo je 2025. kao godinu pristupanja EU, dok ostatak misli da će Crna Gora i prije ući u tu zajednicu.

Na pitanje da li podržavaju pristupanje Crne Gore Uniji, 73,8 odsto građana navelo je da donekle podržava i snažno podržava.

Brzinu kojom se naša država kreće ka EU, 47,9 odsto ispitanih ocijenilo je onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavaju, dok je 9 odsto ocjenjuje kao „veoma brzo“.

Na pitanje sa kojom državom ili zajednicom država CG treba da ima najjače političke, ekonomske i trgovačke veze u budućnosti, 34,3 izabralo je EU, 24,6 Srbiju, slijede Rusija 10,9 te Amerika sa 7,6 odsto.

Kao glavne benefite od članstva, 28,7 odsto građane navelo je bolji kvalitet i standard života.

Slijede otvorene granice i mogućnost putovanja u druge EU države bez vize 12, 2 odsto, više prilika za zaposlenje 10, 4 odsto.

De Facto je anketu sproveo od 3. do 22. juna, na uzorku od 1004 ispitanika.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je povjerenje koje crnogorski građani imaju u EU ohrabrujuće.

Popa je poručila da je vrijeme da se napravi iskorak i da se na riječima i djelu pokaže posvećenost evropskoj budućnosti Crne Gore.

„Ostaje da se uradi još puno toga. Potrebno je da zajedno predvodite društveno-ekonomski oporavak nakon kovid-19, unaprijedite reformsku agendu u oblasti vladavine prava i ojačate društvenu koheziju“, kazala je Popa.

Ona je zaključila da EU povjerenje građana ne uzima „zdravo za gotovo“, i da ih ovi rezultati ohrabruju da još više rade na unapređenju Crne Gore, kako bi se dobrobit EU osjetila već sada.

Glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić kazala je da raduje podrška evropskim integracija.

„To je ključni prioritet ove Vlade jasno iskazan programskim dokumentima, onim što su sad implementirane aktivnosti, i što je dalji plan i namjera cjelokupne administracije da se ide ka tome da Crna Gora postane naredna članica EU“, kazala je Kordić.

Ona je ponovila da je vremenski orijentir za članstvo 2024. godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније