Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 07. 2021. 09:02   >>  09:08

VUKADINOVIĆ

DF će odustati od novog premijera, ako se poštuje izborni rezultat

Rješenje političke krize ne treba očekivati uskoro. Do njega će doći tek kada subjekti parlamentarne većine vide da nemaju izlaza i da su izbori neminovnost. Tada će DF odustati od zahtjeva za novim premijerom, pod uslovom da se ispoštuje njegov izborni rezultat, a Demokrate i Ura će to prihvatiti – smatra Srđan Vukadinović, politički analitičar.

Vukadinović kaže da za sada nema dogovora u parlamentarnoj većini jer su još svi na, kako je rekao, maksimalističkim pozicijama - DF hoće novu Vladu, dok Demokrate i Ura traže Krivokapića za premijera uz rekonstrukciju njegovog kabineta.

“Vjerovatno će poslije dugih pregovora doći do rješenja, uz odustajanje od maksimalističkih zahtjeva. Krivokapić će ostati premijer, uz temeljnu rekonstrukciju Vlade”,očekuje Vukadinović.

Prema njegovim riječima, DF vidi da je izigran poslije izbora i da nije dobio ono što je njegov izborni rezultat, te bi temeljna rekonstrukcija podrazumijevala Vladu koja će ispoštovati rezultat parlamentarnih izbora.

“Od 41 poslanika, DF ima 27, odnosno dvije trećine, a to znači da će taj savez istrajati u tome da ima 7 ili 8 ministara. Demokrate bi mogle imati tri ministra u rekonstruisanoj Vladi, a Ura potpredsjednika kao i do sada, jer ona zbog svog izbornog kapaciteta ne može imati više od jednog ministra. U tom slučaju je sasvim svejedno ko će biti premijer”,smatra Vukadinović.

Ocijenio je da, u slučaju da Krivokapić ne bude premijer, ni Bečić ne bi mogao biti predsjednik parlamenta.

“To Demokratama ne bi odgovaralo. Uri, takođe, ne odgovara takva promjena jer znaju da bi teško ponovo dobili potpredsjedničko mjesto sa pet odsto svog izbornog kapaciteta”, istakao je Vukadinović.

“Krivokapića, osim Demokrata i Ure, ne da ni SPC, jer je on dominantno igrač SPC. On je pod njenim instrukcijama postavljen na čelo liste DF-a i on je čovjek zadatka SPC i izvršava ono što oni hoće”, kaže Vukadinović.

Smatra da Demokrate pokušavaju da vagaju hoće li pridobiti Krivokapića i SPC, kao što je bio slučaj u Nikšiću pred izbore.

“To bi bitno mijenjalo situaciju, jer onda DF ne bi imao 27 poslanika, nego značajno manje, a Demokrate značajno više”, ocijenio je Vukadinović.

Vukadinović je na pitanje da li će Krivokapić pristati na to da budu političari u njegovoj Vladi, rekao da Vlada i sada u svom sastavu ima političare.

“Nije u pitanju samo Abazović, već prepoznatljive političke figure iz ,,srpskog sveta“. Ministar poljoprivrede, bivši ministar pravde... Ne moraju oni formalno da budu u političkim strankama ali su politički prepoznate figure. Ne treba se zanositi da ti ljudi nijesu iz politike. Kome odgovaraju ako nijesu iz politike. Onda oni ne odgovaraju nikome”, kazao je Vukadinović.

Vukadinović kaže da je Vlada formirana kao ekspertska, ali ministri su, kako kaže, najmanje eksperti.

“Zna se ko su eksperti – u Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope, Svetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i više ih nema u svijetu. Sve ostalo je partijsko, lično, individualno. Tako da ova Vlada nije ekspertska, a nije ni demokratska. Nema Vlade koja poslije izbora ne ispoštuje njihov rezultat”,dodao je Vukadinović.

Kazao je i da je Vlada kleronacionalna, da ne poštuje manjine, već, kako kaže, forsira jednu naciju i jednu religijsku zajednicu. Vukadinović je ocijenio i da je Vlada „jedna nevladina organizacija u pokušaju“.

Srđan Vukadinović kaže da neka buduća koalicija koja može imati dvije trećine u parlamentu, koje su potrebne Crnoj Gori da bi izašla iz institucionalne krize, je koalicija DPS i Demokrata.

“Koliko god se odupirale Demokrate da neće sa DPS-om, pod pritiskom ambasada i te kako će popustiti. Jer, Crna Gora je, ne samo u parlamentarnoj i krizi Vlade, nego u dubokoj institucionalnoj krizi i takvo stanje se mora mijenjati. Zato je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu koju bi jedino mogla dati takva koalicija. Ambasade, američka, britanska, dijelom i njemačka, hoće da potpuno marginalizuju DF zbog njihovog izraženog proruskog i prosrpskog uticaja na politička zbivanja u Crnoj Gori i promovisanja njihove politike”, istakao je Vukadinović.

Komentarišući najavu DF-a da će organizovati proteste kao odgovor na izdaju izborne volje birača, Vukadinović je kazao da je to teatar apsurda.

“Dio vlasti bojkotuje parlament, to je nezamislivo, a još manje je viđeno da neko iz vlasti organizuje proteste i pokušava da rješava politička pitanja vaninstitucionalnim sredstavima. To su neka čudesa, ali to je koalicija i čudesa i nebesa”,kazao je Vukadinović.

Srđan Vukadinović kaže da su izbori najbolje rješenje za prevazilaženje političke krize, ali oni, kako je istakao, ne odgovaraju nikome.

“Izbore ne treba očekivati ni za godinu. Oni trenutno ne odgovaraju nikome. DF je sad u traganju može li zadržati rezultat, a žele da simuliraju da su najjači, Demokratama je sada malo deset poslanika već računaju da bi sa Krivokapićem dobili značajno više, Ura nije sigurna da će proći cenzus, a DPS nije napravila reformu partije kakvu je trebalo. Ima u toj partiji novih lica koji mogu biti politička nada, ali ostalo je dosta starih kadrova koji su doveli do gubitka vlasti 30. avgusta. Osim toga, DPS nema ni koalicioni kapacitet”,kazao je Vukadinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније