Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 07. 2021. 15:55 >> 15:56

KLUS SA BEČIĆEM

Proširenje EU važno za Slovačku, CG da je sljedeća članica

Za Slovačku proces proširenja je veoma važan, kazao je državni sekretar Ministarstva vanjskih i evropskih poslova slovačke Martin Klus, koji je kazao i da očekuje da "Crna Gora kao predvodnica u ovom procesu uskoro postane 28. članica Evropske unije".

Klus je danas razgovarao s predsjednikom crnogorske skupštine Aleksom Bečićem, i istakao da je šef parlamenta "važan stub i oslonac evropske budućnosti Crne Gore".

"Uz iskazano zadovoljstvo kvalitetom odnosa dvije prijateljske zemlje, predsjednik Bečić je tokom susreta zahvalio na podršci koju Slovačka u kontinuitetu pruža našoj zemlji, ističući da je da je Slovačka iskreni prijatelj Crne Gore. On je kazao da Slovačka baštini poseban senzibilitet za Crnu Goru i sveukupan region Zapadnog Balkana i izrazio očekivanje da će nastaviti da pospješuje evropsku aspiraciju naše zemlje", saopštio je kabinet Bečića.

Sagovornici su zajednički konstatovali da aktuelni bilateralni odnosi imaju brojne potencijale za dalje unapređenje i intenziviranje, sa akcentom na ekonomsku i privrednu sferu.

"Sastanak je, između ostalog, bio prilika da predsjednik Bečić zahvali na pomoći koju je Republika Slovačka pružila Crnoj Gori tokom epidemije korona virusa.  U razgovoru sa predsjednikom Skupštine, državni sekretar Klus je kazao da je za Slovačku proces proširenja veoma važan, te da očekuje da 'Crna Gora kao predvodnica u ovom procesu uskoro postane 28. članica Evropske unije, i trudićemo se da budemo glasni kad su u pitanju Vaše integracije'. On je pohvalio spoljnopolitičku opredijeljenost nove parlamentarne većine i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je naša zemlja prijateljskoj Slovačkoj, partner u evropskim integracijama i dobar saveznik NATO savezu, rekavši da je Bečić važan stub i oslonac evropske budućnosti Crne Gore", navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, Klus je uputio afirmativne poruke u pogledu procesa proširenja, kazavši da je "EU uspostavljena kao mirovni proces, te da mir ne može biti postignut bez cjelovite integracije Zapadnog Balkana".

Poseban osvrt dat je prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, prilikom čega je pozdravljen stepen političke kulture i demokratije u našoj zemlji.

Bečić je podsjetio na značaj dijaloga parlamentarne većine i opozicije i izrazio očekivanje da će svi politički akteri uskostranačke interese podrediti ključnom cilju, ubrzanju integracije Crne u EU. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja o brojnim realizovanim projektima na polju jačanja transparentnosti i otvorenosti zakonodavnog doma, što je posebno pohvaljeno od strane slovačke delegacije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније