Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 07. 2021. 09:31 >> 09:31

KLUS I KORDIĆ

Slovačka prijatelj CG i zagovornik politike proširenja

Slovačka posjeduje bogato iskustvo iz vođenja pregovaračkog procesa i spremna je da svoju ekspertizu stavi na raspolaganje, s ciljem ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU), saopštio je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovačke, Martin Klus, u razgovoru sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.


On je istakao prijateljske odnose dvije države, poručivši da Slovačka, kao država članica EU, ostaje snažan zagovornik politike proširenja na države Zapadnog Balkana i njihovog uključivanja u Konferenciju o budućnosti Evrope.

Kordić je, kako je saopšteno, istakla zahvalnost na bilateralnoj saradnji i dosadašnjoj podršci Slovačke na putu prema EU.

Ona je ponovila jasnu geostratešku orijentaciju Crne Gore prema EU, istakavši da to potvrđuje i puna usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i nedvosmilena odlučnopst u sprovođenju reformi.

Kordić je kazala da je Vlada usmjerena na ostvarenje konkretnih rezultata u oblasti vladavine prava, ali da se jednako posvećeno radi i na unapređenju drugih sektorskih politika.

Kako je naglasila, fokus je na ispunjenju privremenih mjerila za 23. i 24. poglavlje, te iznijela očekivanje da će Crna Gora u skorijem periodu dobiti završna mjetrila, što će biti pokretač za zatvaranje svih preostalih poglavlja.

Kazala je da je Nova metodologija prilika za ranu integraciju Crne Gore u određenim oblastima, odnosno programima čime ćemo se adekvatno pripremiti za sprovođenje politika i buduće članstvo u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније