Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

17. 07. 2021. 07:59 >> 07:59
1

OTVORIĆE DEBATU

Češka će predložiti članstvo CG u EU 2025.

Češka će pokušati da, kada bude predsjedavala Evropskom unijom (EU) naredne godine, otvori debatu među članicama EU o donošenju odluke da se 2025. godina, odredi kao termin kada će biti ozvaničeno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, rečeno je Danu u diplomatskim krugovima.

Kako im je saopšteno, Češka će uraditi sve što je moguće da se o ovom pitanju u EU postigne široki konsenzus, imajući u vidu da je proširenje EU proglasila jednim od prioriteta njihovog budućeg predsjedavanja evropskom savezu.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Zorka Kordić rekla je u četvrtak na sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije da imamo najavu Češke da će tokom njenog predsjedavanja EU otvoriti debatu o konkretnom datumu za članstvo.

"To je jedan potpuno drugi trenutak u odnosu na prije par godina kada jedva da je i bilo riječi o politici proširenja na nivou EU, tako da taj povoljniji trenutak na spoljnopolitičkom planu treba iskoristiti, naravno, raditi i na unutrašnjim reformama, te obezbijediti balans između onoga što je implementacija javnih politika kod kuće i onoga što se dešava na planu EU", navela je Kordić.

Prethodno je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek najavio krajem juna da će prioritet češkog predsjedavanja EU, u drugoj polovini naredne godine, biti Zapadni Balkan uz cilj da Crna Gora i Srbija dobiju datum kada će postati članice EU.

"Smatrao bih da je uspjeh kada bismo uspjeli da objavimo datum kada bi Crna Gora i Srbija mogle da uđu u EU", kazao je tada Kulhanek u intervjuu češkoj novinskoj agenciji ČTK.

Pomak u proširenju EU na Zapadni Balkan prvi je od tri spoljnopolitička prioriteta Češke tokom predsjedavanja od jula do kraja 2022. godine.

Ove godine, evropski komesar Oliver Varhelji predstavio je 17. marta u Briselu zemljama članicama dokument o novoj metodologiji za vođenje pristupnih pregovora, čiji je osnovni princip da bez ispunjavanja uslova za vladavinu prava nema daljeg puta ka EU.

Kako se navodi u tom dokumentu, nijedno novo poglavlje se neće moći zatvoriti prije nego što se ispune sva prelazna mjerila koja se tiču vladavine prava.

EU je pooštrila uslove u odnosu na vrijeme kada su pristupale Rumunija i Bugarska, posebno po pitanju vladavine prava i jačanja institucija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније