Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 07. 2021. 14:22   >>  14:29 3

ABAZOVIĆ-META

Odnosima na Balkanu pristupati bez bremena prošlosti

Ukupnim bilateralnim odnosima na Balkanu treba dati novu energiju i dodatan podstrek, sasvim drugačijim pristupom, oslobođenim bremena prošlosti, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Albanije Iljirom Metom.

Abazović je konstatovao da dvije zemlje karakteriše dobrosusjedska politika, okrenuta evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

U tom smislu, potpredsjednik je naglasio da je Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU, spremna pružiti ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Albaniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

Abazović je istakao da su napori Crne Gore usmjereni na dalji napredak u oblasti vladavine prava, kao okosnice pregovaračkog poglavlja i da su u tom smislu postignuti određeni rezultati, ali da je u narednom periodu potrebna veća odlučnost svih nadležnih institucija.

Abazović je izrazio veliko zadovoljstvo aktuelnom turističkom sezonom, naglašavajući da ona prevazilazi sva optimistička očekivanja.

Predsjednik Albanije Iljir Meta naveo je da bi izgradnja graničnog prelaza Krajina - Zoganj umngome povezala dva kraja i otvorila puno mogućnosti za valorizaciju Skadarskog jezera i njegovog zaleđa.

Abazović i Meta su se saglasili da je bliska i intezivna saradnja od velike važnosti za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata Jonsko-Jadranskog gasovoda (IAP) i Jadransko-jonskog autoputa, ali i onim manjih, kao što su izgradnja mosta na Bojani, između Štoja i Velipoje, kao i graničnog prelaza u dolini Cijevne.

Sagovornici su konstatovali da bi njihovom realizacijom dvije zemlje ostvarile višestruku korist, kako u smislu garantovanja energetske sigurnosti, finansijskih benefita i bolju saobraćajnu povezanost, protok ljudi i roba do finalnih atraktivnih turističkih destinacija.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније