Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Autor: Nova M ]

14. 07. 2021. 18:00 >> 18:02
1

PRESKER PORUČIO

Slovenija želi Crnu Goru u Evropskoj uniji

Jedan od prioriteta slovenačkog predsjedavanja EU biće približavanje regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU), a time i Crne Gore, potvrdio je ambasador Slovenije u našoj zemlji Gregor Presker.

Važno je, ističe, sada nastaviti sa reformama, i to ne samo zbog ulaska u Evropsku uniju već zbog dobrobiti svih građana.

Saglasan je i sa ocjenama da, ukoliko zvanični Brisel zanemari ovaj prostor, otvaraju se vrata trećim stranama.

"Nije rekao to samo vaš predsjednik, nego su rekli i predstavnici slovenačkih vlasti, tako da je to jedan segment koji svi razumiju, sa svih strana, i zato smo još toliko pažljiviji i oprezniji i želimo da Zapadni Balkan, Crna Gora, što prije uđu u EU. Naravno, to je jedan politički i geostrateški proces, a sa druge strane to je jedan tehnokratski proces, koji treba države da ispune, da bi što prije imale to odobrenje, što širi konsenzus, da bi mogle ući u EU", rekao je Presker za Novu M.

Fokus slovenačkog predsjedavanja je, objašnjava Presker, i što veća vladavina prava, što će se reflektovati i na ekonomiju, odnosno privlačenje stranih ulaganja.

S tim u vezi, komentarišući odlazak nekih investitora iz Crne Gore, ambasador Slovenije ističe da je imidž zemlje i sigurno okruženje od presudnog značaja za strani kapital.

"Svaki investitor, kako domaći, tako i strani, želi da njegov kapital bude siguran, i ako ima nekih izazova, da bude tretiran pred pravosuđem zemlje gdje je investirao na pravedan, objektivan, blagovremeni način. Tu je ta velika važnost, da su strani investitori tretirani kao svi domaći, da je njegov kapital siguran, da pravosuđe radi objektivno, za sve. Jeste, imamo puno investicija iz Slovenije u Crnoj Gori. Neke od njih se suočavaju sa određenim izazovima, ali neke uz to vrlo dobro posluju u ovoj zemlji. Ono što sam htio reći jeste da svaki investitor koji hoće da dođe da investira negdje, prvo će se raspitati kakvo je okruženje, da li taj kapital može da bude siguran, koliko profita može da ostvari. Zato svaka neka negativna konotacija može da utiče na nekoga da bi se odlučio da li hoće investirati tu ili neće", rekao je Presker.

Govoreći o političkoj krizi u zemlji, on je rekao da se nada da će Crna Gora u narednom periodu postići neki dogovor, kakav god bude u sklopu dijaloga, demokratskih procesa, da bi mogla postići tu političku stabilnost, da bi mogla dalje krenuti na putu EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније