Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Rada Brajović [ RTCG ]

12. 07. 2021. 19:45 >> 22:00
22

KRIVOKAPIĆ ZA TVCG

Izbori sada ne bi nikome odgovarali

Vanredni parlamentarni izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali ni jednoj političkoj strukturi, kazao je, u intervjuu za Javni servis, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić. Komentarišući brojne kritike na račun izvršne vlasti iz dijela vladajuće koalicije, premijer poručuje da bi volio da se u Parlamentu pokrene preispitivanje povjerenja Vladi.

"Izbori su najbolja mjera i rešeto za odnose na političkoj sceni Crne Gore. Oni, po moji saznanjima, trenutno ne odgovaraju nijednoj političkoj strukturi. Ne postoji izborno zakonodavstvo i znaju da u ovom trenutku svi gubimo energiju, a ništa se novo neće desiti na političkoj sceni. Znaju da nema buduće Vlade bez koalicija, a znaju i da bi izlaznost bila manja nego 30. avgusta. Znaju da je narod dao povjerenje da ovo traje četiri godine, da bi tada mogli da izađemo bez premise siguran glas, e to je ono zbog čega vjerujem da se ne mogu desiti tako brzo izbori", kaže premijer, dodaje da smo skloni svim mogućim iznenađenjima, i ne isključuje ni tu varijantu.

Krivokapić naglašava da je problem Crne Gore što stalno "politički talasamo", a ne prelazimo u rješenje.

"Volio bih da provjerimo da li ova vlada ima povjerenje ili nema. na taj način bi se pokazala jedna neprencipijelna koalicija, da DF sa opozicijom ruši ovu Vladu. Meni je najbitnije da država ostane stabilna, da vlada mir i da mi naše političke razlike prevedemo u mjeru poštovanja."

Dodaje da bi se prilikom izglasavanje nepovjerenja Vladi, moralo krenuti u postupak predloga novog mandatara.

"Gospodin Đukanović je odmah reagovao na ponudu DF-a, što govori o jednoj zainteresovanosti da s DPS-om dogovaraju promjene. Vjerovatno ova Vlada ne odgovara ni DF-u ni DPS-u. Nekako, u ovom vremenskom periodu, svjestan sam činjenice da je DF davao snagu DPS-u, a DPS, na neki način, podsticao DF. tako da ta jedna igra traje...", kaže Krivokapić za TVCG.

"Treća strana"

Na pitanje da li osim DF-a i DPS-a, postoji treća strana, Krivokapić kaže:

"Uvijek neko nekoga ima kao mentora, i Crna Gora nikad nije voljela ako je taj mentor izvan Crne Gore. Jasno je da postoji medijska kampanja jaka i vjerovatno ne slučajna. Čije interese ugrožava ova Vlada, pokazaće vrijeme. Ovdje se ne radi o politici, već o ugrožavanju interesa. Neki političari zasigurno imaju neke dugove i oni stižu na naplatu. Može biti i materijalni, a možde da se svede i u sferu obećanja."

Kaže i da je zabrinut ako je taj interes povezan sa drugim državama.

"Crnom Gorom gnikad nije mogao da upravlja neko, osim onih koji su živjeli ovdje, i tako će biti dok je ova Vlada na političkoj sceni."

"Nedopustiva zloupotreba državne imovine"

Premijer je kazao da je Sveti Stefan bio brend i prije "Amana".

"Ono što je činjenica je da je neko u dogovorenoj priči učinio da Sveti Stefan bude mjesto koje je planirano za grčkog biznismena Petrosa Statisa i tu je napravljeno veliko obezbjeđenje time što je to ratifikovano u Skupštini. 2015. godine mu je sve smanjeno i zakupnina i vrijeme rada Sveca i produženo još 12 godina zakupnine. Mnogi elementii tog ugovora su protivzakoniti", istakao je premijer.

Prema zadnjoj informaciji, pokrenut je postupak pred Privrednim sudom.

"Sve došadašnje aktivnosti tog Privrednog suda govore da je radio protiv interesa ove države. I sigurno će Vlada u sljedećem vremenskom periodu Vlada podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika tog suda Blaža Jovanića koji je dogovorenim stečajnim upravnicima i svim mogućim drugim karakteristikama obezbijedio da se zloupotrebljava državna imovina u Crnoj Gori. To je nedopustivo, bez obzira o kome se radi", rekao je Krivokapić za TVCG.

Saopštio je da Montengro bonusu skinuto sa računa milion i 200.000 eura od strane stečajnog upravnika KAPa, a da država ne može da naplati deset milona.

"Ko brine o državi?", pitao je premijer.

Spomenik pomirenje 

Krivokapić je kazao i da bi Crna Gora trebalo da napravi spomenik svim žrtvama koji bi bio simbol pomirenja.

On je, na konstataciju novinara da se dio javnosti u Crnoj Gori plaši mogućnosti izjednačavanja četničkog i partizanskog pokreta, pogotovo nakon nekih ideja o formiranju komisije za pomirenje i istinu, kazao da Srbija ima svoj način, a Crna Gora svoj.

"Mi od septembra razmišljamo kako da na pravi način podjele svedemo na najmanju moguću mjeru. Mislim da je najbolje da Crna Gora krene putem Španije, koja je napravila jedan spomenik svim žrtvama i tako uspostavila simbol pomirenja koji će prihvatiti svi."

Podjele vještački nametnute

Ekonomska moć i razvoj je modus koji nedostaje Crnoj Gori da bi se prevazišle podjele i, kada budete ekonomski moćni i razvijeni, nećete se vraćati u prošlost i živjeti sa istorijom, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore u intervjuu za Radio i Televiziju Crne Gore (RTCG). Premijer je istakao da su podjele u Crnoj Gori vještački nametnute.

Krivokapić se osvrnuo na dva važna trenutka crnogorske istorije - 13. jul 1941, kao jedan od najvećih trenutaka u istoriji Crne Gore, kada je jedan sveopšti narodni ustanak bio pokrenut da bi se sačuvalo postiojanje, sloboda i čast.

"Drugi trenutak je vezan za Berlinski kongres, gdje je Njegoševa rečenica 'da se mi nikada nijesmo mogli u lance vezati' rezultirala verifikacijom na Berlinskom kongresu i to 13. jula 1878. To je potvrda onoga što je Crna Gora imala tokom svoje istorije, a to je nezavisnosti i samostalnost", kazao je premijer.

Istakao je da Vlada želi da Crna Gora postane 28. država u okviru Evropske unije.

"Zato smatram da ta poruka koja je iskazana i jednog i drugog 13. jula poruka jedinstva. Jedinstva koje, nažalost, nije zaživjelo u Crnoj Gori, jer Crna gora je, kako neko kaže, podijeljena jer su to političari nametnuli, a mi kao narod to prihvatili i živjeli sa tim podjelama. Došao je trenutak da gledamo u budućnost, a u budućnost možemo samo zajedno", kazao je Zdravko Krivokapić za RTCG.

Naglasio je da su podjele u Crnoj Gori rezultat onoga što je vještački nametnute, te da neke podjele imaju istorijske okolnosti koje, kako navodi, ne možemo da zaboravimo.

"Ako se desio jedan događaj, on ne treba da rezultira podjelama jer mi zajedno živimo. Ispada da smo sami sa sobom podijeljeni, a onda se zavađamo bez ikakvog smisla. Jer, šta znači to na kojoj ste strani vi bili sada poslije 80 godina. Mi se stalno vraćamo prošlosti, Crna Gora živi u prošlosti", kazao je Krivokapić.

Poručio je da političari treba da se zapitaju koliko doprinose da se podjele "povampire".

Odškrinuta vrata demokratije

Krivokapić je saopštio da 23. septembar, kada je konstituisan novi saziv Parlamenta, u budućnosti treba obilježiti zbog generacija koje dolaze i da taj datum predstavljaja simbol promjena u Crnoj Gori.

"Desila se velika promjena. Tri koalicije su uspjele da pobijede nepobjedivog, da oslobode Crnu Goru koja je po svim mišljenjima i izvještajima bila zarobljena država i na taj način su odškrinuta vrata demokratije", rekao je predsjednik Vlade.

Na pitanje o formiranju Komisije za istinu i pomirenje, koju je predložio bivši ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić, Krivokapić kaže:

"Mi od septembra razmišljamo kako da na pravi način podjele svedemo na najmanju moguću mjeru. Mislim da je najbolje da Crna Gora krene putem Španije, koja je napravila jedan spomenik svim žrtvama i tako uspostavila simbol pomirenja koji će prihvatiti svi."

Temeljni ugovor

Krivokapić je na pitanje o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kazao da zabrinjavaju različiti stavovi, koji se u medijima pojavljuju. Ističe da "nezvanične informacije iz Vlade" zapravo nijesu "otišle" iz Vlade.

"Mi jesmo kao pravni tim Vlade i svi članovi usaglasili Temeljni ugovor sa zakonom i ustavom Crne Gore i na taj način poslali jasnu poruku da na najbolji način štitimo crkvu i državu. Ne želimo da bilo koji član ili bilo koji element tog člana bude problematičan", navodi Krivokapić i dodaje da su o tome obavijestili patrijarha i da čekaju reakciju druge strane.

"Mediji već znaju stav patrijarha, a ja nijesam dobio povratnu informaciju", navodi Krivokapić.

Po pitanju Crnogorske autokefalne crkve, Krivokapić ističe da je njegov stav uvijek isti - nepromijenjen.

"Ja sam vjernik SPC, poznajem i razumijem kanonsko pravo, znam šta je dogmatika i kako se dešavaju stvari na nivou svih pomjesnih pravoslavnih crkava, i naravno ne možete upoređivati nešto što je kanonski i nešto što nije kanonski priznato. Ja građanima dajem pravo na slobodu da biraju između kanonske i one koja nije opcije, svako može da bude vjernik tamo gdje hoće, po Zakonu o slobodi vjeroispovijesti dovoljna su tri čovjeka da bi napravila vjersku zajednicu", rekao je premijer i dodao da je Zakon sjajan i da nije diskriminatorski.

Kritike i kontrolna saslušanja

Na pitanje o prozivkama iz Demokratskog fronta i jednog od lidera Nebojše Medojevića o švercu cigareta, kao i nedolasku na kontrolno saslušanje, Krivokapić kaže:

"Kritika je prirodna stvar, i dobro je što je ona postala dio naše svakodnevice. Treba da postoje opipljive činjenice da bi se išlo na kontrolno saslušanje. Ne možete svaki iskaz koji nije baziran na činjenicama da prihvatite kao mjeru da premijer jedne države treba da ide na saslušanje. Imali ste i materijalne dokaze i opipljive činjenice ranije, pa nijedan premijer nije bio niti na jednom na kontrolno saslušanje, ili ako je bio, to je urađeno tako da je sve bilo dogovoreno", naveo je premijer u intervjuu za TVCG.

Ističe da se mora naći mjera između dvije krajnosti, a ne ministar finansija mora da ide u Skupštinu toliko često.

U EU 2024? 

Krivokapić navodi da je njegova Vlada ambiciozna po pitanju ulaska u EU.

"Da biste težili ka nekom cilju morate i da ga projektujete. Poslije određenih susreta, ja sam iskazao potrebu da iskažem godinu koja je realna da bismo ušli u EU. Ovdje se govori o političkom kontekstu i ako želimo d apoštujemo volju naroda, onda imate permanentno skoro istu podršku naroda tom EU putu, a to je oko 80% građana. I nijedan političar ne smije sebi da dozvoli luksuz i da iznevjeri to povjerenje građana."

Poručuje da je priča o EU zajednička, te da je Vlada spremna danonoćno da radi da bi svoje obaveze odradila.

"U nedostatku ciljeva koji se mogu iskazati od strane EU, mi smo napravili samoocjenjivanje kako da to obezbijedimo sa stanovišta naše percepcije. Poglavlja 23 i 24 jesu najteža i najzahtjevnija, ali smo napravili jake radne timove", dodaje predsjednik Vlade.

Kaže i da se bivši ministar Leposavić najmanje bavio tom problematikom...

"Sada kada se desilo njegovo razrješenje definisali smo jednog državnog sekretara koji je u Ministarstvu i ujedno koordinira radom grupe 23, jer ima najbolje znanje i kompetencije u toj oblasti."

Promjena, ne zamjena

Na pitanje hoće li njegova Vlada opstati, Krivokapić navodi da je najveći problem unutrašnje političko stanje, i da to traje od 1. septembra.

"Ako mislimo da je budućnost Crne Gore ostavljena u nekoj prašini i zatamljena, ja tako ne mislim. Ja i članovi vlade smo usmjereni ka budućnosti. I onda se postavlja pitanje ko je promašio tu ideju, ja koji sam proglašen izdajnikom za sve i svašta ili neko drugi. Narod neka prosudi... Vizija eksperske Vlade je najbolji model za Crnu Goru, demokratsku traziciju i pokušaj da uđemo u EU 2024. godine", rekao je premijer za TVCG.

Ističe da karakteristika koju želi sa koalicionim partnerima nije zamjena nego promjena, te da je reformski kurs - kurs ove vlade.

"Imam svjedočanstvo da sam svaki put insistirao da najbolji dođu na najbolja mjesta, to je moj životni princip, i nadam se da će vrlo brzo da se taj princip ostvari u praksi."

Poručuje da je nabitnije da pobijede znanje i kompetancija.

"Može i da pada Vlada, ali je najvažnije da kompetencija i znanje pobjedi."

Ono što se dešavalo u prethodnom periodu je, ocijenjuje Krivokapić, nešto što je nasljeđe prethodnog vremenskog perioda i "zadovoljavanje mira u kući".

"Kada se sve to preokrene na jednu stranu ispada da je Vlada kriva. I jeste, Vlada na kraju imenuje te ljude ali ih isto tako može i razriješiti. Ovo je godina u kojoj moraju da spadnu sve maske i da svi pokažu ko je đe. Ovo je dobro za naš narod da spoznaju ko je kakav je i šta želi."

 Dodaje da su reforme proces, te da je Vlada uspostavila temelj bukvalno u svim oblastima.

"Imamo jednu veliku sreću da se u Vladi nalaze ljudi neopterećeni politikom, koji razmišljaju kako Crnu Goru da učinimo bogatijom i kako da mladi ljudi ne idu iz Crne Gore."

Rekonstrukcija Vlade

Krivokapić, na pitanje koliko je izvjesna rekostrukcija Vlade, kaže:

"Poptpuno je prirodna zamjena, rezultati su ti koji govore o dobroti bilo kog od nas, i tačno znam koja mjesta u Vladi su slabija a koja bolja. Jedan ministar je razriješen, imamo dva državna sekretara u tom Ministarstvu. Ta rekonstrukcija treba da ide u smjeru poboljšanja rada ove vlade."

 Dodaje da je njegovo opredjeljenje ekspertska vlada, ali kako je definisano u ugovoru, da to može biti i političar, da pripada bilo kojoj vjeri...

"Najbolje rješenje je ekspertska vlada, i to se pokazalo u ovih 200 dana rada Vlade. Ne pristajem na ucjene, ja znam šta želim i šta je najbolje, i mislim da to građani potrvđuju u kriznim situacijama. Ostaje samo da neke političke partije i subjekti prihvate to i da zajendički mijenjamo Crnu Goru na bolje."

Na pitanje hoće li Vlada trajati pun mandat, premijer ističe:

"Vidjeli ste da se na lokalnim izborima u Nikšiću i Herceg Novom stvara poitička predstava koja je nepotrebna Crnoj Gori. Zato je dobro da svi izbori budu u jednom danu, i da se onda okrenemo budućnosti. Smatram da bi prve izbore - predsjedničke trebalo spojiti sa parlamentarnim i na taj način uštedjeti vrijeme i dobiti presjek stanja. Ono što je najvažnije je da ne gubimo vrijeme, dovoljno smo ga izgubili, bar na ovom evropskom putu."

Dodaje da u sistemu sve karike trebaju jednako da funkcionišu, te da u Crnoj Gori to nije tako jednostavno.

"Vlada radi punim kapacitetima pravi predloge zakona, i jedan od zakona - o projeklu imovine biće do septembra predložen Parlamentu. Tražili smo pomoć međunarodne zajednice da finansijski fornezičari naprave jednu dobru pripremu da bi taj zakon bio djelotvoran i da bismo to odradili pravično."

Krivokapić navodi da je Crna Gora u periodu od 2014. do 2021. na valutnom riziku izgubila nešto malo više od 100 miliona eura, ali da je napravljen izuzetan rezultat, koji je saopštio ministar Milojko Spajić.

"Da nije bilo dobre međunarodne saradnje, s našim rejtingom to ne bismo mogli dobiti. U sljedećih 14 godina kamatu svodimo na 0,88, u koji ulaze svi troškovi, i poslije dvije godine imamo pravo da preispitamo to u korist Crne Gore, to se prvi put dešava. Očekujemo da će naš rejting porasti za dva mjesta i time da ćemo imati bolju šansu da pregovaramo i dobijemo bolje uslove..."

Uvijek svaka kriza, a pandemija je bila svjetska, ostavlja tragove, koji se preslikavaju kroz ekonomiju, navodi Krivokapić.

"Imate naslijeđenu situaciju koju morate da popravljate i to se pokazuje kao mjera funkcionisanja. Imate dva ili tri distributera koji diktiraju sve i koji nijesu smanjili za cent cijenu proizvoda i kada pada cijena goriva. Prvi način je da uvedete nekoga sa strane i pojačate konkurenciju, drugi su robne rezerve i imamo i skladišta i sistem koji to podržava, ali je on dat u zakup većim sistemima. Jedini način koji daje brz odgovor je mjera vlade - oni će da daju tačan nivo cijene preko kojeg ne mogu da idu cijene osnovnih vrsta namirnica."

Eliminisanjem šverca iz CG prihodovali 237 miliona funti

Krivokapić je u "Intervjuu" naveo da je Velika Britanija eliminisanjem šverca cigareta iz Crne Gore u budžet prihodovala 237 miliona funti.

"Ujedinjeno Kraljevstvo, znajući da je u svom budžetu samo elimisanjem šverca cigareta, u budžet prihodovalo 237 miliona funti, izračunali su koliko su dobili time što su suzbili šverc koji dolazi iz Crne Gore i poslali jasnu poruku da žele da nastave saradnju u tom dijelu. Pogotovo što je Vlada prije dvije sedmice donijela preporuke određenim institucijama da se napravi analiza kako bi se duvan i duvanski proizvodi izuzeli iz onog dijela slobodne bescarinske zone", rekao je on.

Premijer je najavio uvođenje poreske policije, što se, kako je naveo, na zapadu pokazalo kao dobro.

"Mi smo vrlo čudnovati, u svom sistemu se prema sebi najlošije odnosimo. Ako odemo u neki drugi uređeni sistem mi poštujemo pravila, a ovdje želimo da izbjegavamo pravila i tražimo rupe u zakonu, za šta smo postali, izgleda, veliki masjtori. Nadam se će svi shvatiti da je mjera odnosa prema državi plaćanje poreza i to je patriotizam", rekao je za TVCG.

Krivokapić je poručio da će insistirati da u uređenom sistemu pokrenu mehanizme nadzora kontrole i inspekcije.

 

Demarkacija sa Kosovom 

U komenataru na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija, da neće biti sprovođenja Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, u obliku u kojem je ratifikovan 2018. godine, Krivokapić ističe da je taj sporazum važeći, a da se činjenice i realnost moraju poštovati.

"Taj sporazum je važeći i obavezuje obje strane. Pitanje granica na Balkanu je uvijek problematično. Ako dotaknete do granica, to je potencijalno sukob. Dvije ekspertske grupe konstatovale su to stanje i to je međunarodno verifikovno i ne vidim razlog zašto bi pokrenuli to pitanje", kazao je Krivokapić za TVCG.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније