Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 11. 2013. 16:07 >> 16:07

LOKALNE SAMOUPRAVE

IA: Zašto jedna predstavnik u Briselu?

Predstavljanje lokalne samouprave u Briselu je značajna praksa zbog stvaranja potencijalnih investiciono-razvojnih projektnih šansi, smatraju u Institutu Alternativa, ali navode da se u slučaju Crne Gore postavlja pitanje da li je predloženo rješenje imenovanja jednog predstavnika najbolje.

 

Glavni grad je predložio da u diplomatskom predstavništvu u Briselu postoji predstavnik lokalne samouprave za tritoriju cijele Crne Gore.

Tu inicijativu podržava i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija jer se, kako su naveli, uspješna integracija u Evropsku uniju ne može zamisliti bez spremnih, kompetentnih i angažovanih lokalnih samouprava.

Koordinator istraživanja u Institutu alternativa, Jovana Marović, smatra da je takva praksa značajna zbog umrežavanja u pravcu stvaranja potencijalnih investiciono-razvojnih projektnih šansi.

"Međutim, u slučaju Crne Gore postavlja se pitanje da li je predloženo rješenje imenovanja jednog predstavnika lokalne samouprave u crnogorskoj Misiji u Briselu najbolje rješenje i da li bi ono kvalitativno unaprijedilo poziciju i predstavljanje svih lokalnih samouprava", rekla je Marović agenciji MINA.

Ona smatra da je problematično pitanje načina izbora jednog predstavnika jedne lokalne samouprave, kao i njegove sposobnosti da zaštiti i prezentuje specifične interese svih opština u Crnoj Gori.

"Suštinski drugačije bi bilo artikulisanje interesa crnogorskih lokalnih samouprava kroz kancelariju/predstavništvo Zajednice opština u Briselu, što, ipak, zahtijeva značajna ulaganja", ocijenila je Marović.

Kako je kazala, zato bi bi prelazno rješenje moglo biti korišćenje prostornih kapaciteta Misije u Briselu za to predstavništvo, "što bi, u krajnjem, omogućilo uvid u odnos uloženog-ostvarenog za lokalne samouprave kroz ovaj model predstavljanja u Briselu, te pružilo sliku njegove održivosti".

Marović je rekla da nije neuobičajeno da regioni, pokrajine, pa i jedinice lokalne samouprave imaju svoja predstavništva/kancelarije u Briselu.

"Primarni cilj ovakvih kancelarija jeste uspostavljanje „kanala kommunikacije“ i lobiranje prema institucijama EU, ali i drugim interesnim grupama, privrednim subjektima, multi-nacionalnim kompanijama koji imaju predstavništva u Briselu a za interese ovih lokalnih, pokrajinskih i regionalnih vlasti", zaključila je Marović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније