Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina ]

30. 06. 2021. 12:21   >>  13:56 16

CEDEM

Za DPS 31% građana, DF 18,7%, Demokrate 18,4%

Da se naredne sedmice održavaju izbori Demokratsku partiju socijalista (DPS) podržalo bi 31 odsto građana, Demokratski front (DF) 18,7, a Demokrate 18,4 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, kazala je da je bi Građanski pokret URA podržalo 6,4 odsto, Bošnjačku stanku 4,4 Socijalističku narodnu partiju 3,5 odsto.

Ona je rekla da je istraživanje pokazalo da Socijlademokrate imaju podršku 3,4 odsto građana, Socijaldemokratska partija tri.

Bešić je ukazala da tu nijesu računati ispitanici koji su bili neopredijeljeni.

Na pitanje za koga bi glasali ukoliko bi se održali predsjednički izbori 41,5 odsto ispitanika reklo je da bi to bio aktuelni predsjednik Milo Đukanović, Aleksu Bečića glasalo bi 19,4 odsto, Andriju Mandića 11,5, Zdravka Krivokapića 9,6, Dritana Abazovića 7,3 dok bi 10,7 odsto ispitanika glasalo za nekog drugog kandidata.

Aleksa Bečić dobio je najveću prosječnu ocjenu ispitanika kao političar 2,47. Slijede ga Milo Đukanović i Dritan Abazović sa 2,45 i 2,27.

Najveće ocjene građani su dali Milo Đukanoviću i Aleksi Bečiću.

Da se Crna Gora kreće pogrešnim putem smatra 44,1 odsto ispitanika, 27,1 odsto da se kreće pravim, dok je 28,8 odsto bilo neopredjeljeno ili nije moglo da procijeni.

Radom Vlade vrlo je nezadovoljno 32,3 odsto ispitanika, uglavnom je nezadovoljno 19,8. Vrlo zadovoljno radom Vlade je 5,2 odsto građana, dok je uglavnom zadovoljno 20,7 odsto.

Podrška Evropskoj uniji je porasla sa 54 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, prema istraživanju, podržalo bi 70 odsto građana, dok bi po 15 odsto ne bi ili nema stav po tom pitanju.

Kada je riječ o popisu, istraživanje je pokazalo da bi se 45 odsto ispitanika izjasnilo kao Crnogorci,  30 odsto kao Srbi, 5,7 odsto Bošnjaka, 4,3 odsto Muslimani, 3,8 odsto bilo bi Albanaca, dok bi se 0,8 odsto upisalo kao Srbi-Crnogorci.   

Najveći broj građana smatra da je snažniji ili isti uticaj Vlade Srbije na Vladu Crne Gore u odnosnu na period prije smjene vlasti, kumulativno 56 odsto, dok skoro svaki drugi građanin Crne Gore smatra da je snažniji uticaj Srpske pravoslavne crkve na Vladu Crne Gore.

Istraživanje „Političko javno mnjenje Crne Gore“, urađeno od 18. do 26. juna na uzorku od 1.015 ispitanika.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније