Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 11. 2013. 13:15 >> 13:18
1

DPS PROBLEM

Vujošević: Neophodni vanredni izbori

Mimoilaženja u vladajućoj koaliciji mogu uzdrmati okamenjenu političku scenu i otvoriti nove demokratske perspektive za crnogorsko društvo i državu, ocijenio je profesor Ilija Vujošević.

On je rekao da je, uprkos uspjehu na posljednjim lokalnim izborima, primijetna nervoza lidera Demokratske partije socijalista i njemu lojalnih intelektualnih i medijskih krugova. Vujošević smatra da Socijaldemokratska partija, kroz aktuelna mimoilaženja sa DPS-om, vidi šansu da povrati svoj identitet koji je skoro potpuno bila izgubila.

“Očekujem da će ova mimoilaženja u konačnom razdrmati okamenjenu političku scenu i otvoriti neke nove demokratske perspektive za crnogorsko društvo i državu. Cijenim opravdanim procjene o neophodnosti prijevremenih parlamentarnih izbora”, rekao je Vujošević u intervjuu agenciji MINA.

On je podsjetio da je od 90-tih godina prošlog vijeka, do rascjepa u DPS-u, SDP bila opoziciona, antiratna suverenistička stranka, a da je sada na vlasti na državnom nivou i u pojedinim lokalnim samupravama.

“Donedavno je bila u tijesnom zagrljaju sa DPS-om i njen glavni apologeta. No, već su počeli da pristižu teški računi pogubnog neoliberalnog koncepta i moralnog posrnuća, ne samo iz predkoalicionog perioda, a i međunarodna zajednica postavlja nove i nove zahtjeve za sistemskim reformama”, rekao je Vujošević.

Vujošević je bio prvi predsjednik SDP-a, nakon ujedinjenja Socijalističke partije Ljubiše Stankovića i Socijaldemokratske partije reformista Žarka Rakčevića.

SDP, kako je ocijenio, sada nastoji da odgovornost za te račune preusmjeri na većeg koalicionog partnera, odnosno da preuzme dio odgovornosti u mjeri njenog učešća u vlasti.

“Sukob će tinjati, a DPS će vjerovatno ovakav otklon manje članice tolerisati do momenta kada procijeni da ima alternativu, ili u najboljem slučaju do prijema Crne Gore u članstvo NATO-a”, ocijenio je, između ostalog, Vujošević u intervjuu agenciji MINA.

Govoreći o najavi lidera SDP-a Ranka Krivokapića o formiranju takozvanog državotvornog pokreta, Vujošević je kazao da nije sklon da komentariše najave koje dolaze od političara.

Vujošević je ocijenio da su takve najave često, kako je rekao, samo probni signali čiji odziv političari osluškuju i cijene da li da taj probni signal pojačaju ili da ga priguše.

“Ako Krivokapić ima u vidu ugroženost države do te mjere da je neophodno ponovno formiranje državotvornog pokreta, onda je to ozbiljan problem”, rekao je Vujošević.

On smatra da bi u tom slučaju u pitanju bila duboka politička kriza koja bi se u svim aspektima morala hitno učiniti javnom i pozvati na daleko širi savez od navedenih političkih subjekata.

“Ne želim u to vjerovati, mada ne bi nam prvi put bilo da bez otpora kapituliramo, a onda da dižemo ustanke. Ako se misli na određeno poželjno pregrupisavanje na političkoj sceni u cilju ubrzanog rješavanja preostalih otvorenih pitanja od značaja za stabilan razvoj naše države, onda je za to termin “državotvorni pokret” prejak”, smatra Vujošević.  

Govoreći o crnogorskoj opoziciji, Vujošević je rekao da je prošle godine došlo do određenih pomaka i da su se na političkoj sceni pojavili novi subjekti, a došlo je i do izvjesnog pregrupisavanja ranijih stranaka.

“Bilo bi dobro da što prije vidimo građansku opoziciju koja je napravila otklon od retrogradnih nacionalističkih ideologija i pokrovitelja sa strane, posebno kada je u pitanju militantni klerikalizam Srpske pravoslavne crkve, opoziciju koja je shvatila da vikom i bukom neće smijeniti vlast i koja u parlamentu, oko ključnih državnih pitanja, pokazuje značajno veći senzibiletet”, rekao je Vujošević.

Vujošević je ocijenio da je DPS kao monopolska nasljednica bivšeg Saveza komunista koja je, mijenjajući svoj politički profil i saveznike, tokom skoro četvrt vijeka čvrsto srasla sa državom i crnogorski višepartizam, kako je rekao, svela na partitokratski politički poredak sličan nekim istočnim despotijama.

On je kazao da je vladajuća koalicija sa monopolskom DPS i uskim krugom privilegovanih koncentrisala ogromnu finansijsku i svaku drugu moć kojom kontroliše sve procese i lojalnost svojih podanika.

“Tako je DPS postao problem za sva ili za najveći broj dobrih rješenja na putu stvaranju pravednog, slobodnog i solidarnog društva. Da DPS tako uspješno vodi ekonomsku, socijalnu i kulturnu politiku kao što dobija izbore, bila bi to najbolja politička stranka na svijetu”, rekao je Vujošević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније