Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ gradski.me ]

25. 06. 2021. 13:15 >> 14:56
7

SULJAGIĆ

Rezolucija o Srebrenici šamar “srpskom svetu”

Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju je usvojila Skupština Crne Gore, je izuzetno važna ne samo za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, već i region, jer otvara vrata za koja smo se plašili da su zatvorena, ocijenio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić u emisiji “Znam da znaš” Gradskog radija.

On je kazao da su svi koji su glasali za rezoluciju dobrodošli u BiH i da bi želio da je usvoje i parlamenti ostalih država regiona.

“Dobra je zbog toga što je jedan šamar toj doktrini “srpskog sveta” koju u posljednje vrijeme zagovaraju Aleksandar Vučić, Vulin, Milorad Dodik i cijela grupa srpskih političara. Oni su zapravo nakon posljednjih izbora u Crnoj Gori bili uvjereni da se neke stvari mogu vratiti na staro, na svu sreću to nije moguće”, rekao je Suljagić.

Srbija hoće da uređuje odnose svima u regionu

Poručuje kako je ideja “srpskog sveta” utemeljena na umišljenom stavu Srbije da ima pravo da uređuje odnose svuda u regionu.

“Trenutno je jedini rezultat te doktrine taj da je Srbija zavađena sa kompletnim komšilukom. Ne postoji nijedna zemlja u regionu sa kojom je Srbija u dobrim odnosima, ni sa Hrvatskom, ni BiH, ni sa Crnom Gorom, ni Makedonijom. O Kosovu i da ne pričam. To je, dakle direktna posljedica doktrine “srpskog sveta” koja se u Crnoj Gori slomila na pitanje Rezolucije o Srebrenici. Negiranje genocida jeste jedna od temeljnih karakteristika te doktrine “srpskog sveta”. Ideja je da Srbija nije ništa pogrešno uradila 90- ih, te da iz tog razloga nema razloga ni da odustaje od takve vanjske politike”, ocijenio je Suljagić.

Smatra i da u Srbiji, trenutno, mnogi nijesu sposobni da se suoče sa stvarnošću, odnosno da “tamošnja politička klasa kompletno stanuje u potpuno paralelnoj stvarnosti”.

“To isto važi i za dio političke klase kod bosanskih Srba, za tu grupaciju političara okupljenu oko Milorada Dodika. Oni ne dijele neke bazične elemente stvarnosti sa nama. U Srbiji ta rezolucija očigledno neće biti donesena, jer Srbija nije odustala od ciljeva koje je u Bosni sprovodila genocidom. U Bosni neće jer su u bosanski Ustav ugrađeni topovi i tenkovi JNA, AV i armije BiH i takav je politički sistem, svako ima po neku kočnicu. Da stvar bude gora unutar političke klase bosanskih Srba još uvijek dominiraju ljudi koji su lično i duboko involvirani u to što su radili Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Slobodan Milošević, Jovica Stanišić. Još uvijek su duboko involvirani u taj udruženi zločinački poduhvat koji je u jednom trenutku rezultirao genocidom u BiH”, rekao je on.

Nema dokaza koji povezuju Đukanovića sa Srebrenicom

Suljagić je ponovio kako nikada nije našao dokaz koji povezuje predsjednika Crne Gore sa dešavanjima u Srebrenici, kao što je to navodio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, pozivajući se na izjave Momčila Mandića.

“Bavim se Srebrenicom od 1995. godine. Proveo sam u Hagu kao izvještač više od dvije godine, radio sam na tu temu i magisterij i doktorat i nikada nijesam vidio nijedan papir koji povezuje gospodina Đukanovića i Srebrenicu. Pozvao sam gospodina Abazovića da mi takav papir pokaže, ali nijesam dobio odgovor”, kaže Suljagić.

Za njega je sporna, kako navodi, i sama ideja da Momčilo Mandić, koji je bio ministar pravde Radovana Karadžića kada su na teritoriji BiH postojale desetine logora namijenjenih isključivo za silovanje, bude relevantan izvor za bilo kakve informacije.

“Riječ je o đilkoškom korišćenju Srebrenice u svrhe unutarpolitičkih razmirica. Zato sam i riješio da progovorim o tome. To je nedopustivo. Ponavljam, ukoliko neko ima bilo kakav dokaz, mi ćemo se rado pozabaviti njime”, zaključio je Suljagić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније