Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 11. 2013. 18:49   >>  18:49

CIVILNO DRUŠTVO

Lukšić: EU integracije odgovornost cijelog društva

Proces evropskih integracija nije pitanje uvođenja bilo koje vlade ili vladajuće partije u Evropsku uniju (EU), već preuzimanja odgovornosti cijelog društva, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

On je na Kongresu evropskih pokreta i civilnog društva jugoistočne Evrope, koji je danas počeo u Budvi, kazao da je za proces evropskih integracija izuzetno značajno angažovanje civilnog sektora.

 

 

„Jer smo, korišćenjem resursa civilnog sektora, u priliici da unaprijedimo naš proces integracija u EU. Na taj način, lakše ćemo da pregovaramo sa javnošću o odgovornostima koje nosi proces evropskih interacija“, pojasnio je Lukšić.

On je podsjetio da glavni pregovarački tim u Crnoj Gori uključuje nekoliko predstavnika civilnog sektora što, kako je naveo, pokazuje namjere Vlade da iza tog procesa treba da bude kompletno društo.

„Znači, potrebno je da se okupe svi koji mogu da pomognu da bi se taj proces unaprijedio“, kazao je Lukšić.

On je dodao da je Evropski pokret, u ovom slučaju, predvodnica civilnog sektora „kako bi pomogli u onim izazovima koje ćemo imati u pregovaračkom procesu“.

„Nije samo riječ o poglavljima 23 i 24, već i mnogim drugim pitanjima kao što je bezbjednost hrane, pitanja iz oblasti poljoprivrede, ekologije, pitanje regionalnog razvoja i slično. To je novi korak približavanja EU“, rekao je Lukšić.

Dvodnevni skup u Budvi okupio je visoke zvanice vladinog i nevladinog sektora iz država regiona i EU, kao i predstavnike evropskih institucija.

Ciljevi Kongresa su, kako je saopšteno, ohrabrivanje uloge civilnog društva u oblastima obrazovanja, javna debata i lobiranje, zagovaranje veće podrške EU za razvoj civilnog društva i promovisanje svih vidova nacionalnih reformi koje pospešuju proces evropske integracije država kandidata i potencijalnih kandidata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније