Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

19. 06. 2021. 20:47 >> 21:09
8

EU

Što prije imenovati novog ministra pravde

Evropska unija (EU) upoznata je s odlukom Skupštine Crne Gore o razrješenju ministra Vladimira Leposavića, kaže portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez. Dopisniku TVCG u Briselu Pisonero je kazala i da se EU raduje saradnji s novim ministrom, uz očekivanja da će on biti imenovan što prije.

“Upoznati smo sa razrješenjem ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Leposavića od strane crnogorskog Parlamenta, u svjetlu njegovih komentara o Srebrenici. Kao što je ranije rečeno, Evropska unija odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici”, istakla je Pisonero.

Pisonero poručuje i da se od svake zemlje koja teži da postane član EU očekuje se da se pridržava i da promoviše EU vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde.

“To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom”, kaže portparolka EK.

Vladavina prava, ističe Pisonero, jedna je od temeljnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU.

„U cilju daljeg napredovanja na putu ka EU i ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, Crna Gora treba da pojača napore na daljem napretku u reformama vladavine prava, posebno u onim oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava“, poručuju u Briselu.

Pisonero naglašava i da se EU raduje saradnji s novim ministrom kada on / ona bude imenovan.

„Nadamo se to što prije dogoditi, kako bismo nastavili rad na Poglavlju 23”, ističe Pisonero.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније