Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 06. 2021. 22:01 >> 22:46
7

ANALITIČARI

Izbori najmanje realna opcija

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori analitičari Srđa Perić, Zlatko Vujović, Dragiša Janjušević i Ljubomir Filipović kažu da svaka kombinatorika djeluje besmileno, a najmanje su, kažu, realni izbori.

Gosti emisije Argumenti na Televiziji Crne Gore saglasni su da je teško previdjeti poteze vladajuće većine.

Analitičar Srđa Perić kaže da možemo računati na to da će postojeća većina nastojati da zadrži vlast i da će tražiti način prekompozicije u svojim redovima.

"Ono što je za građane najlošije je da politika koja nije predvidiva i nije jasna nije dobra po njih jer na osnovu nje ne mogu da traže odgovornost političara", kazao je Perić.

Dodaje da je dobro da se promjena vlasti desila, ali kako je kazao, ušli smo u klasičnu borbu za plijen nakon izbora.

"Na mjestima gdje treba da budu političari vi imate eksperte i obrnuto, tako da imate miks koji ne obećava, i možda bi samo dvoje ispunilo kriterijume za zvanje eksperta", kazao je Perić.

Na pitanje da li je Vlada mogla u proteklom periodu uraditi više Perić kaže da je Vlada došla u teškom trenutku, ali ekspertsko, dodaje znanje nijemo vidjeli.

"Dobar dio Vlade sastavljen po klijentelističkom ključu a koliko god bili ideološki daleko morate uvažavati ljude koji vam daju podršku", kazao je Perić.

Zlatko Vujović kaže da je neprorodno bilo to što je Vlada smatrala da nije odgovorna političkim partijama već građanima.

"Ali njih su izabrale partije, vlada odgovara Parlamentu, i ta greška se nije mogla ispraviti i naravno da su u DF-u isfrustrirani jer nemaju svoje članove u vladi", kazao je Vujović.

O tome kako dalje kaže da vjerovatno ne znaju ni sami politički akreti.

"U DF-u su svjesni da nemaju snage da smijene premijera a premijer da ga oni ne mogu smijeniti ali i da on onda ne može sprovoditi reformsku agendu. Ne postoji u istoriji Vlada koja je od imenovanja doživjela takve napade iz svojih redova. U takvim uslovima da su bili najveći eksperti nijesu mogli ostvariti rezultate i to je činjenica", kazao je Vujović.

Na pitanje mora li se na izbore napominje da Ustav ne definiše tu situaciju.

"On samo daje smjer. Ali imamo praksu. Kada je Đukanović 2021. podnio ostavku predsjednik Filip Vujanović je dao mandat Igoru Lukšiću da kao mandatar formira novu Vladu. Vlada traje koliko traje premijer, ostavka premijera je kraj vlade", kazao je Vujović.

Za Dragišu Janjuševića je evidentno da DF pokušava preko Temljnog ugovora i situacije sa Leposavićem da napravi pritisak na premijera da podnese ostavku.

"Mi smo u klinču između zahtjeva DF-a da premijer odnese ostavku i premijera koji traži da mu izglasaju nepovjerenje", kaže Janjušević i razvoj dešavanja vidi u kontekstu pravljenja političke vlade gdje bi, kako je kazao, DF igrao značajniju ulogu.

"DF nema mogućnost dogovora sa Demokratama i Urom oko pravljenja nove Vlade i izbora novog premijera. Toga dogovora po meni nema, već se ide na rekonstrukciju koja bi bila političko-ekspertskog modela uz dodatak partija nacionalnih manjina, to će biti mjera kompromisa. DF ne želi izbore jer su oni u ovom trenutku riskantni i ne bi imali ni približno rezultat od 30. avgusta", kazao je Janjušević.

Ljubomir Filipović poručuje da političari treba da budu oprezni kada pozivaju na proteste.

"Osjećaj nesigurnosti kod građana čini da je svaki poziv na protest dobrodošao. Ljudi su u grču, protest je izazvao i snimak na mrežama nevezan za politiku. Ali protesti su sa jedne strane dobri za demokratiju", kazao je Filipović.

Situacija u Parlamentu je, kaže "obična trgovina".

"Ono što smo vidjeli u Parlamentu govori nam da je situaicja komplikovana, to podsjeća na 90-e, imamo danas i transparent u Budvi itd", kazao je Filipović i dodaje da bi novi izbori bili neizvjesni jer su, kao je kazao, partije na vlasti dosta izgubile na kredibilitetu.

Smatra da je akcenat sada na poslaniku Miodragu Lekiću koji je kazao da premijer nema njegovo povjerenje.

"To je trenutak koji opozicija mora da iskoristi. 27 poslanika može da pokrene inicijativu za glasanje o povjerenju Vladi", kazao je Filipović.

On dodaje da Vlada svakim danom gubi kredibilitet a opozicija, kaže, ništa skoro ne radi.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније