Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

18. 06. 2021. 19:48 >> 22:37
4

MITRIĆ

Napuštanje parlamenta od strane DF-a za anale

Sinoćnji potez Demokratskog fronta (DF) čiji su poslanici na kraju sjednice najavili bojkot Parlamenta, nezapamćen je i ostaće u analima crnogorskog prava jer se prvi put dešava da neka politička partija sebe isključi iz parlamentarne većine, ocijenio je profesor Pravnog fakulteta u penziji Blagota Mitrić. Ukoliko se DF ne vrati u Skupštinu i ne dogovori sa Urom i Demokratama, Mitrić smatra da je moguća nova parlamentarna većina i bez održavanja vanrednih izbora.

Odlukom da napusti i bojkotuje rad Parlamenta Demokratski front napravio je pravnu i političku grešku, kaže bivši sudija Ustavnog suda i profesor Pravnog fakulteta u penziji Blagota Mitrić.

"Mislim da će to ostati nezapamćeno ili biće zapisano u analima crnogorskog prava da parlamentarna većina sebe isključi iz paralamnetarne većine. Da li vi to možete shvatiti? To ne može da shvati čovjek, ne pravnik, nego bilo koji normalan čovjek. Čovječe imaju vlast i tako je predaju zbog toga što odluka koju je donijela skupštinska većina trenutno im ne odgovara", kazao je Mitrić.

Za razrješenje političke krize, profesor Mitrić smatra da je parlamentarnoj većini u ovom momentu na raspolaganju nekoliko rješenja.

"Sportski rečeno može da bude jedinica, pobjeda domaćina, može da bude iks to je neriješeno i može da bude pobjeda gosta dvojka. Ako je domaćin u ovom slučaju, ta parlamentrana vladajuća većina do juče onda bi ta jedinica mogla da se pretvori u dvojku, da dođe do promjene parlamentarne većine, bez ikakvih izbora jer je pravna i faktička situacija potpuno nesporna, Leposavić je predložen za razrješenje, skupštinska većina ga je razriješila i doviđenja", kazao je Mitrić.

Jedna od opcija su i novi izbori, do kojih profesor Mitrić smatra da će teško doći.

"Ako bi na primjer bilo izglasano nepovjerenje vladi ili premijer dao ostavku onda pada čitava vlada i izbori su neizbježni ali ja mislim da do toga neće doći, da ova druga većina pod znacima navoda tzv. neprincipijelna koalicija, kako je oni zovu postoji neki dogovor, onda oni bez ikakavih izbora dolaze na vlast. Ostane isti premijer ili ne ostane, promijene ga, predsjednik odredi drugog mandatara i zdravo doviđenja nema izbora", smatra Mitrić.

Profesor Mitrić ocjenjuje i da je DF-ov poziv Uri i Demokratama da prave novi sporazum, pravna i politička utopija, jer izvjesno je, kaže, da ne mogu dobiti podršku za smjenu aktuelnog i izbor novog premijera.

"Zato što Demokrate čitavo vrijeme podržavaju Krivokapića, zato što Krivokapić njih pomaže prilikom izbora itd. To formalno pravno može ali znate kada će to biti kada na vrbi rode grožđe. To nikad neće biti. Najopsanija im je sad situacija, uprskos svim mimoilaženjima, da prosto ako se oni ne vrate u skupštinu, pa ne postignu neku saglasnost sa ovim dosadašnjim koalicijama da dođe do promjene parlamentarne večine na miran način, bez ikakavih izbora, a sve da bude po ustavu", kazao je Mitrić.

Premijer Zdravko Krivokapić kao nosilac liste koju je predvodio Demokratski front izabran je na čelo vlade glasovima DF-A, Demokrata i grašanskog porketa Ura. Od početka mandata, medjutim DF je najoštriji kritičar rada Krivokapića i njegove Vlade.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније