Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ gradski.me ]

18. 06. 2021. 17:30   >>  22:36 13

KNEŽEVIĆ

Smjenom Leposavića pala i Vlada

Izglasavanjem smjene Vladimira Leposavića sa mjesta ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava od strane Demokrata, URE i opozicionih partija, pala je Vlada Crne Gore, ocijenio je gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradskog radija Milan Knežević predsjednik DNP-a i jedan od lidera Demokratskog Fronta. Knežević ističe da ukoliko Demokrate i URA ne prihvate promjenu odnosa unutar vladajuće koalicije, jedina mogućnost su novi izbori.

Da li je sinoć pala Vlada Crne Gore?

Knežević: Po mom mišljenu jeste. Vlada koju smo izabrali 4. decembra, a koja je bila protiv Demokratske partije socijalista, juče je dobila podršku poslanika DPS. Djelovi parlamentarne većine – Demokratska Crna Gora i URA Dritana Abazovića, zajedno sa DPS-om juče su izglasali rezoluciju o Srebrenici u kojoj se Srbija i srpski narod proglašavaju genocidnim. To je suprotno principima na koima smo temeljili naš izborni program I na Kojima smo osvojili 133 275 glasova, zahvaljujući Kojima smo pobijedili Mila Đukanovića 30. avgusta. Neshvatljivo je i šizofreno da devet mjeseci nakon izbora poslanici DPS, poslanici Demokratske Crne Gore i GPURA izglasaju nešto što je usmjereno protiv srpskog naroda, ne samo u Srbiji nego gdje god da živi.

Gdje se tačno u Rezoluciji pominje da je srpski narod genocidan? Koliko mi se čini, amandman Demokrata upravo je precizirao da nema genocidnih naroda, već je odgovornost na pojedincima?

Knežević: Ako se dobro pročita Rezolucija o Srebrenici, jasno se vidi da će odgovarati svaki građanin Crne Gore, ukoliko bude negirao da se u Srebrenici dogodio genocid. Precizirano je da se mora obilježavati Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, 12. jul. Zamislite hipotetičku situaciju: sjutra u Crnu Goru dođe predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ili bilo ko od državnih zvaničnika Republike Srbije, i postavi mu se pitanje da li je bio genocid u Srebrenici , a on saopšti da nije. Odmah ga mogu protjerati i proglasiti za personu non grata ili pokrenuti postupak protiv njega, kao što će se pokretati postupci protiv svih građana koji budu imali drugačije mišljenje od ovog u Rezoluciji. U kontektstu čitavog ovog antisrpskog ponašanja, već dobijamo i zvanične stavove Srbije po tom pitanju i nemam više nikakvu dilemu da je pozivanje na genocid u Srebrenici I presude Haškog tribunala, imalo za cilj stvaranje kontura moguće nove parlamentarne većine. Ako pogledate izjavu poslanika DPS nakon glasanja, u kojoj je pružena ruka navodno evropskom dijelu aktuelne parlamentarne većine , jasno vam je da se sinoć formirala mogućnost da dođe do stvaranja nove parlamentarne većine sa DPS-om. Demokratski front nema ništa protiv toga. Poslali smo jasnu poruku kolegama Bečiću i Abazoviću da, ako žele koaliciju sa DPS-om, nek im je srećno. Ako žele koaliciju sa Demokratskim frontom, ovako više ne može.

Znači li to da ne priznajete da je Zdravko Krivokapić i dalje premijer?

Knežević: Ja sam saopštio Zdravku Krivokapiću prije dva dana u Skupštini Crne Gore da, ukoliko izglasa smjenu ministra Leposavića sa poslanicima DPS-a, za mene više nije premijer. U formalnom smislu, on je i dalje premijer. Koalicija Za budućnost Crne Gore borila se protiv DPS-a I zbog toga smo, uz snažne pritiske i sugestije naše crkve, na čelo liste doveli gospodina Krivokapića. Devet mjeseci nakon toga, DPS daje podršku Zdravku Krivokapiću, koji u svojoj Vladi imati tri ministra koja su glasala DPS, što jasno govori da je premijer Krivokapić izdao građane koji su ga glasali.

Na koja tri ministra mislite?

Knežević: Mislim na ministarku Srzentić, ministra Radulovića i ministarku Injac. Ja sam to premijeru Krivokapiću saopštio u Skupštini Crne Gore. Čak je i ministarka Srzentić, za vrijeme lokalnih izbora u Nikšiću, javno podržala nosioca liste DPS-a, Sanju Damjanović, koja je i potpredsjednica partije. Ministarka Srzentić, da ne griješim dušu, nije ni glasala na ovim izborima, jer je bila u Kanadi, ali njeni politički stavovi su jasni I ne krije simpatije prema DPS-u. Imamo i ministra koji nije glasao na izborima, ali se pojavio u Vladi Zdravka Krivokapića.

Da li bi bilo moguće da Demokrate i URA pozovu manjine da učestvuju u konstituisanju nove Vlade, uz podršku DPS-a, što je I bio prijedlog te stranke nakon 30. avgusta?

Knežević: To je pitanje za Demokrate i GP URA, tj. gospodina Bečića i gospodina Abazovića. Naravno, to bi bila brutalna pronevjera izborne volje građana, ali ja nemam namjeru da opredjeljujem kakve će odluke donositi Bečić i Abazović. Mi svakako nećemo sa DPS-om praviti nikakve aranžmane. Vidjelo se sinoć, kroz glasanja o Rezoluciji o Srebrenici i smjeni ministra Leposavića, ko je spreman da pravi aranžmane. Upravo oni, koji su nas optuživali da pomažemo DPS-u, juče su dobili njihovu podršku i potpuno anulirali naslijeđe pobjede od 30. avgusta.

Šta je tačno mislio poslanik Slaven Radunović kad je rekao da je na djelu velika prevara birača?

Knežević: Velika prevara birača desila se sinoć jer je DPS, zajedno sa djelovima parlamentarne većine, izglasao Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj se srpski narod i Srbija proglašavaju za genocidne. Na taj način poništili su glasove onih ljudi, dominantno Srba, koji su 30. avgusta željeli promjene, koji su željeli da se donese novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti, da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC , da se poboljšaju odnosi sa Srbijom i Rusijom. Građana koji su glasali da se poništi odluka o priznanju Kosova, da se poništi odluka o protjerivanju ambasadora, da se ne donose rezolucije u Kojima se Srbi proglašavaju za genocidan narod, da se ne proširuju sankcije Rusiji i da se ne stvara novi antisprski ambijent. Ako pogledate odluke Vlade Zdravka Krivokapića, posebno ove poslednje, morate priznati da nema razlike između spoljne politike Mila Đukanovića i Duška Markovića i Vlade Zdravka Krivokapića. Građani, koji su nam dali podršku i zbog kojih smo osvojili 33 % glasova na predhodnim izborima, nisu nas glasali da stvaramo ambijent u kom se stiče utisak da DPS uopšte nije ni odlazio sa vlasti.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније