Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

17. 06. 2021. 07:10 >> 14:44
16

ISTRAŽIVANJE

Članstvo u NATO-u podržava 67% građana

Za ostanak Crne Gore u NATO-u glasalo bi 67 odsto crnogorskih građana, dok bi 33 odsto glasalo za izlazak zemlje iz tog saveza, pokazuje posljednji izvještaj NATO-a, koji je rađen u aprilu i maju ove godine u susret nedavno održanom samitu Alijanse, piše Pobjeda.

Ovi podaci sugerišu da podrška NATO-u u Crnoj Gori raste, naročito kada se uzme u obzir činjenica da je istraživanje NATO-a iz 2020. godine pokazalo da bi tek 50 odsto građana glasalo za ostanak u Alijansi.

U najnovijem izvještaju ocijenjeno je da je podrška NATO-u među svim članicama stabilno visoka. Uprkos rastu podrške crnogorskog stanovništva, naša zemlja je u ovom segmentu i dalje prilično nisko pozicionirana, na pretposljednjem mjestu, dok se na posljednjem mjestu nalazi Slovačka – 61 odsto građana te zemlje podržava članstvo, što je najniži skor među saveznicama.

Nasuprot rastu zabilježenom u dijelu koji se tiče podrške članstvu u Alijansi, izvještaj bilježi i nešto slabiji procenat spremnosti crnogorskog stanovništva da brani drugu članicu NATO-a ukoliko bude napadnuta. 42 odsto građana smatra da bi Crna Gora trebalo da brani drugu članicu ako bude napadnuta, dok se 33 odsto protivi toj ideji.

Transatlantske veze

Među svim članicama Alijanse, podrška tvrdnji da je transatlantska veza NATO-a i Sjeverne Amerike bitna za opštu bezbjednost, najmanja je u Crnoj Gori i iznosi 52 odsto, dok visok procenat od 23 odsto ispitanih smatraju da veza NATO – Sjeverna Amerika nije toliko važna za bolju bezbjednosnu situaciju.

Uprkos tome, 60 odsto građana saglasno je sa ocjenom da transatlantska saradnja može da donese napredak na polju bezbjednosti, dok 10 odsto smatra da bi ta veza dovela do njenog narušavanja.

Uz to, 56 odsto građana podržava ideju o potrebi jače transatlantske saradnje zemalja članica, a 12 odsto ispitanih zalaže se za smanjenje saradnje.

Rusija i Kina manje popularne

Procenat od 41 odsto građana unutar članica Alijanse nijesu naklonjeni Rusiji, dok 18 odsto ima pozitivan stav prema njoj, pokazalo je istraživanje. Građani članica NATO, njih 40 odsto ocijenili su da je stav prema Rusiji negativniji nego što je bio prije godinu dana, a 19 odsto je doživljava sa više simpatija nego prije 12 mjeseci.

Kada je u pitanju Kina, 67 odsto građana zemalja članica NATO-a, zabrinjavajućim smatra kineski uticaj i njenu moć. To doprinosi činjenici da 41 odsto ispitanih širom saveza ne gaji simpatije prema Kini, a takav trend bilježi povećani rast u proteklih godinu dana.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније