Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 06. 2021. 09:49 >> 15:52
9

REAKCIJE

Najstrože kazniti osumnjičnog za skrnavljenje spomenika Čupiću

Partije i nevladine organizacije osudile su sramotno skrnavljenje spomenika narodnog heroja Ljuba Čupića u Nikšiću.

Muškarac, kojeg je nikšićka policija već identifikovala i privela, snimljen je kako urinira po spomeniku Čupića u centru Nikšića na očigled prolaznika

DPS: Adekvatno kazniti osobu koja je posramila NK i CG

Vlast, koja veliča ubice Ljuba Čupića, inspirator je skaradnog čina skrnavljenja njegovog spomenika, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista Nikšić. Onu su osudili sramno skrnavljenje spomenika Ljubu Čupiću, i zahtijevaju od nadležnih organa da što prije privedu pravdi i adekvatno kazne, osobu koja je juče posramila cio Nikšić ali i Crnu Goru.

Sinoć je objavljen snimak na kom se vidi muškarac koji urinira po spomeniku narodnom heroju. 

“Uriniranje po spomeniku heroja koji je simbol borbe protiv fašizma i otpora, samo je posljednji čin u nizu pokušaja da se slobodarski i prkosni Nikšić, grad kulture i boema, svede na provincijalnu četničku kasabu i simbol primitivizma”, navodi se u saopštenju.

Smatraju da je najveći krivac aktuelna vlast u tom gradu.

“Nedavno smo svjedočili, kako predsjednik Opštine i njegova kamarila pjevaju pjesme u čast ubica Ljuba Čupića, četnika i izdajnika. Zato je jasno da je aktuelna vlast, koja baštini vrijednosti poražene ideologije, pravi inspirator ovog skaradnog čina koji se sinoć desio u našem gradu”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je Nikšić obrukan.

“Podjednako je odgovoran i Marko Kovaćević, kao i oni iz URA i Demokrata, koji su digli ruke da Nikšić dobije ovakvu vlast. Svi oni obrukali su Nikšić u jednakoj mjeri, kao i ovaj primitivni nesretnik sa snimka koji je zgrozio Crnu Goru i region”, zaključili su iz DPS-a.

Demokrate: Nikšićani da čuvaju nasljeđe

Najoštrije osuđujem skrnavljenje spomenika simbolu antifašističkog otpora, Ljubu Čupiću, i očekujem da počinilac bude što prije procesuiran i po zakonu kažnjen, saopštio je Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković.

“Uvjeren sam da ovaj apsolutno neprihvatljivi postupak predstavlja izolovani čin pojedinca, nastao kao posljedica mržnje i podjela koje je generisala bivša vlast.

Pozivam sve građane da čuvamo naše istorijsko nasljeđe i da se na pristojan i civilizovan način odnosimo prema spomenicima kulture”, kazao je on.

Nikšić je grad koji poštuje lik i djelo Ljuba Čupića, koji njeguje duh antifašizma i koji se s najdubljim pijetetom odnosi prema žrtvama NOB-a.

SD: U oslobođenoj CG oslobodio se primitivizam

Socijaldemokrate Crne Gore pozdravljaju brzu reakciju policije koja je rezultirala identifikovanjem i privođenjem lica koje je sinoć uriniralo po spomeniku Ljuba Čupića, saopštio je portparol Nikola Zirojević.

On kaže da je tome doprinijelo i brzo širenje video zapisa događaja, kao i veliki pritisak građana na društvenim mrežama.

“Od nadležnih organa u daljem postupku očekujemo najstrožu kaznu, u skladu sa zakonom, za počinioca ovakvog anticivilizacijskog avetluka, kako tako nešto više nikom ne bi palo na pamet. Nažalost, u oslobođenoj Crnoj Gori se očigledno i te kako oslobodio primitivizam, jer ovo nije prvi put da javnost svjedoči ovakvim gnusnim nedjelima”, poručio je Zirojević.

Građanska inicijativa podnijela prijavu

Građanska inicijativa (GI) “21. maj" podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu i Upravi policije odnosno Centru bezbjednosti Nikšić kako bi se provjerilo da li je osoba sa snimka, koji u prilogu prijave dostavljen, izvršila krivična djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370. i povreda spomenika shodno članu 411. Krivičnog zakonika Crne Gore ili bilo kojeg drugog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

“GI “21. maj” ocjenjuje da je postupak osobe sa snimka, koji je postao viralan, neugodan i uznemirujući i predstavlja poniženje za svakog građanina Crne Gore koji drži do poštovanja i zahvalnosti prema umrlima i nacionalnim herojima. MEventualna opravdanja da je posrijedi šala, da je neko potencijalno bio u alkoholisanom stanju, da nije znao gdje urinira i da mu nije poznat istorijski značaj spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću, predstavljalo bi namjerno sračunate izjave kako bi se radnja izvršioca kvalifikovala na što blaži način a sami incident relativizovao”,saopšteno je iz GI.

MI: ODT i policija da hitno reaguju ili da podnesu prijavu protiv sebe

NVO Montenegro international ouzvala je Osnovno državno tužilaštvo i Upravu policije u Nikšiću da hitno reaguju i procesuiraju vinovnika sinoćnjeg događaja, ili da podnesu krivičnu prijavu protiv samih sebe, jer ako to sami ne urade, uradiće MI u njihovo ime.

“ Podsjećamo ih na čl. 6. Krivičnog zakonika Crne Gore koji kaže: “Krivično djelo može se učiniti činjenjem ili nečinjenjem. Krivično djelo je učinjeno nečinjenjem kad je učinilac propustio činjenje koje je bio dužan da izvrši. Nečinjenjem može biti učinjeno i krivično djelo koje zakonom nije određeno kao nečinjenje, ako je učinilac propuštanjem dužnog činjenja ostvario obilježja krivičnog djela”. Ruka pravde stići će svakoga, sada ili nakon izmjena u personalnom sastavu aktuelnog tužilaštva, za vrijeme ove ili neke sljedeće vlasti, a MI će kao i do sada o svemu obavijestiti međunarodnu zajednicu”, navodi se u saopštenju.

Crnogorski pokret: Napad na spomenik zločin koji vapi za pravdom

Dominacija mračnih emocija, oličena i u napadu na Ljubov spomenik, uparenih sa zlom namjerom prema svemu crnogorskome, prouzrokovaće političku katastrofu koja prijeti da zemlju uvede u haos, saopštio je Crnogorski pokret. Zato je napad na njegov spomenik, kako smatraju, zločin koji vapi za pravdom.

“Državni ceremonijal, oslonjen na ideologiju poraženu na Zidanome mostu 1945. godine, primjerima veličanja saradnika Trećega rajha i kvislinga, svakodnevno odašilje zastrašujuće poruke koje građane naoružavaju mržnjom prema svemu što nas čini ljudima i Crnogorcima. Jedan od takvih, sinoć je vulgano uvrijedio slobodarski duh Crne Gore. Urinom je napao spomenik Ljubu Čupiću na korzou u Nikšiću, čiji je osmijeh ispred streljačkoga stroja, postao simbol svega onoga što našu zemlju čini osobenom a nas narodom”, navodi se u reagovanju.

Ovim činom, npadnute su najveće vrijednosti, kaži oni.

“U njegovome spomeniku sublimirane su najveće nacionalne vrijednosti koje imaju moralno utemeljenje, kao što su žrtvovanje, patriotizam i borba za opšte dobro. Ukoliko to ne razumijemo i ne vrednujemo takvu žrtvu ubrzo ćemo živjeti u društvu u kojemu se takve vrijednosti ne cijene”, zaključeno je u saopštenju CP.

CKM: Brine blaga reakcija predsjednika Opštine

I Crnogorska kulturna mreža najoštrije osuđuje skrnavljenje spomenika ikone antifašizma Ljuba Čupića.

"Počinilac sramnog gesta nije urnirao po ličnosti Ljuba Čupića već po svojim istomišljenicima koji se zalažu za četničku ideologiju. Ovaj gest je veliki šamar antifašističkom Nikšiću i Crnoj Gori. Pozdravljamo efikasnu reakciju pripadnika CB Nikšić koji su indetifikovali počinioca ovog sramnog čina. Evidentno je da se ovaj čin jedino može okarakterisati kao buđenje četničke ideologije koju proklamuje lokalna vlast u Nikšiću. Ono što većinski Nikšić brine jeste blaga reakcija povodom ovog vandalskog čina, predsjednika Opštine Marka Kovačevića. Iz njegove reakcije se jasno vidi da mu je problematičnije što se čin desio u centru grada nego li što je meta omalovažavanja bio Ljubo Čupić", navodi se u saopštenju.

SNP: Sramota za građansku Crnu Goru

Socijalistička narodna partija Crne Gore osuđuje čin skrnavljenja spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću, u sred slobodarskog grada Nikšića.

"Nebitno je da li je ovaj bezumni čin izvršio neko u pijanom ili trijeznom stanju, ovaj čin je sramota za građansku Crnu Goru. U kakvom vremenu živimo, ništa nas više ne može iznenaditi. Ne sumnjamo da će mnogi iskoristi ovo za napad na političke protivnike, kako bi za sebe pribavili koji poen. Pozivamo ih da razmisle da li su svojim postupcima podstakli mnoge loše stvari koje se dešavaju u posljednje vrijeme u našoj državi, jer slično se desilo ne tako davno u Kotoru kada je ugledni sportista oskrnavio crkvu u ovom gradu. Ostaje nam nada da će nadležni znati da kazne počinioce kako su zaslužili i da će to biti nauk građanima da ovo nije dobro da nam se dešava u 21.vijeku", navodi se u saopštenju.

LP: Zlokobnoj ideologiji i danas smeta prkosni osmjeh Ljuba Čupića

Liberalna partija oštro je osudila skrnavljenje spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću.

"To što se bude aveti devedesetih, to što se nemani ustremljuju čak i na spomenike antifašizma, to potvrđuje koliko je zlokobna nacionalistička ideologija koju nova vladajuća većina prećutno promoviše, koliko pojedincima i dalje bode oči antifaštička Crna Gora i taj Ljubov vječni osmjeh i prkos okupatoru. Opasna atmosfera koju kreiraju uticaji formalnih i neformalnih centara moći iz država regiona, crkveni krugovi uz podršku pojedinaca, partija i klerikalnih politika u Crnoj Gori u kontinuitetu pokazuje svoje pogubne posljedice. Ipak, mi im poručujemo da revozionizam neće proći koliko god se trudili. Građanska i antifašistička Crna Gora stabilna je i jaka, dok je njihov šovinizam čiji se ostaci i dalje trzaju, odavno zavrsio na smetlištu istorije. Davno je rečeno 'čega se pametan stidi, time se budala ponosi' što ovaj sramni čin i potvrđuje", navode u LP-u.

 

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније