Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 06. 2021. 09:30 >> 10:26
20

ABAZOVIĆ

Za rekonstrukciju, ali bez političke samovolje

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović poručio je da nema ništa protiv rekonstrukcije i unapređenja rada Vlade, ali je kako dodaje, protiv toga da bilo koji politički subjekt nametne samo ono što samo njemu odgovora.

Rekonstrukcija Vlade je, kako dodaje Abazović, političko pitanje.

„Nijesam protiv da se unaprijedi, mislim da ima mnogo prostora da bi i Vlada mnoge stvari mnogla da radi na bolji način. Za moj ukus nije dovoljno dinamičan reformski put“, kazao je Abazović.

Dodaje, međutim i da je protiv sistema švedskog stola.

„Da bilo koji politički subjekt nametne samo ono što samo njemu odgovora. Protiv sam toga. Jesam za dijalog i pronalaženje boljih rješenja za poboljšanje opšte efikasnosti, nemam ništa protiv“, navodi Abzaović i dodaje da bi volio da se situacija razmrsi.

Najvažnije da nam kako kaže turistička sezona bude dobra, a on, očekuje da će biti izvanredna.

„Mislim da je najvažnija poruka da usvojimo državni budžet“, kazao je Abazović.

Popa: Nema napretka bez ispunjavanja mjerila u Poglavljima 23 i 24

Država ne može napredovati u drugim poglavljima ukoliko se ne ispune mjerila u Poglavlja 23 i 24, poručila je šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa, na panel debati na temu „Kako do ispunjenja obaveza u poglavljima 23 i 24“.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kaže da je članstvo u EU prioritet Vlade, te da je na tom putu najvažnije da Crna Gora isporuči rezultare.

"Crna Gora u EU do 2025. godine je jako ambiciozan plan, koji ne zavisi samo od nas već i od volje unutar EU. Mi samo treba da radimo ono što je do nas", poručio je Abazović i dodao da bi bilo malo arogantno da kaže da možemo biti članica EU do 2025.

"Mislim da mi do 2025. možemo mnogo da uradimo u Poglavljima 23 i 24, a da li će to biti dovoljno... Mi za godinu dana možemo da uradimo jako puno možemo da otvorimo Pandorinu kutiju vezano za vladavinu prava", poručio je Abazović.

Misli da naša država mora da se maksimalno posveti procesu pristupanja EU, jer kako dodaje, to očekuju i žele i građani.

Na tom putu najvažnije je, kako dodaje Abazović, da isporučimo rezultate. Zakoni, dodaje on, ni do sada nijesu bili loši.

"Mi moramo da isporučimo rezultare i džaba sve ako ne isporučimo rezultate", poručio je Abazović i dodao da proces EU integracija ne treba da doživimo kao pritisak Brisela jer promjene radimo zbog nas.

"Vlada je masimalno posvećena puta ka EU. Poglavlja 23 i 24 nijesu jedina, ali su najvažnija na tom putu", kazao je potpredsjednik Vlade.

Šefica Delegacije EU u Podgorici rekla je da je vladavina prava ključna kad je u pitanju pristupanje EU.

"Mi smo svjesni da postoji nezadovoljstvo kad je u pitanju dinamika pristupanja EU, pretpostavljam da je odgovor na vaše pitanje zašto Crna Gora ni nakon 10 godina pregovora nije dio EU, leži u izvještajima u napretka u kojima je sve jasno naglašeno", poručila je Popa i dodala da je neophodno ispuniti različite uslove, najvažniji se odnose na Poglavlja 23 24.

"Zemlje kandidati treba da se pokažu kao dobre u strrateškim zakonima i u procesu pristupanja to je važno za Crnu Goru", poručila je Popa.

Glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić saopštila je da je građanje sistema i pregovaračke strukture sada najvažniji zadatak.

"Sa formalne strane gledano imamo jednu blagu usporenu dinamiku kompletiranja pregovaračke strukture. Najvažniji dio unapređenja pregovaračke strukture se desilo konstituisanjem Savjeta za vladavinu prava", poručila je Kordić.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније