Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dan ]

10. 06. 2021. 06:20   >>  06:20

VUKIĆ

SNP podržava da izbori budu u jednom danu

Preporuka, koja godinama stiže sa međunarodnih adresa, da se odredi jedan datum za održavanje lokalnih izbora u teoriji je prihvatljiva i vlasti i opoziciji, ali kad god dođe do trenutka da se to rješenje i implementira u zakon, koji tretira tu oblast, i usvoji, dođe do nekog "zastoja".


Lokalni izbori u jednom danu materija su Zakona o izboru odbornika i poslanika, koja zahtijeva širi konsenzus parlamentarnih političkih partija, imajući u vidu da se usvaja dvotrećinskom većinom.

Nakon martovskih lokalnih izbora u Nikšiću, i majskih u Herceg Novom, Crnu Goru očekuju još tri izborna ciklusa na lokalnom nivou, i to na jesen u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju.

Član skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Vukić ističe da bi usvajanje takvog zakonskog rješenja - svi lokalni izbori u jednom danu, rasteretilo političku scenu stalnih tenzija, građane pogotovo, ali da za to treba širok konsenzus u parlamentu koji sada nemaju.

Naglašava da je za SNP takvo rješenje prihvatljivo i poželjno.

"Ovog trenutka nemamo zakonsko rješenje kojim bismo mogli da odložimo redovne izbore, koji treba da budu održani na jesen u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju... Socijalistička narodna partija Crne Gore stoji na raspolaganju i podržaće zakonsko rješenje kojim bi se izbori organizovali u jednom danu, kako bismo rasteretili političku scenu od stalnih tenzija i podjela u društvu, ali za to je potreban široki konsenzus, koji mi ovog trenutka nemamo, iz razloga što jedan dio opozicije bojkotuje rad Skupštine iz njima znanih političkih razloga", kazao je Vukić za Dan.

U najavi još jedan izlazak na birališta

Ukoliko ne bude vanrednih izbora, 2027. godina biće prva neizborna u Crnoj Gori, jer do tada periodično slijede lokalni, predsjednički i parlamentarni izbori.

Po zvaničnoj najavi, samo u ovoj godini, pored već održanih izbora u Nikšiću i Herceg Novom, građane očekuje još jedan izlazak na birališta za lokalne parlamente, na jesen ove godine.

Mada je u jednom trenutku izgledalo da pitanje opstanka vlasti u Ulcinju stvara mogućnost za još jedne lokalne izbore, pri sadašnjem stanju, to nije opcija. Sve to otvara pitanje opravdanosti objedinjavanja lokalnih izbora i njihovog održavanja u jednom danu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније