Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 06. 2021. 17:36   >>  17:43

MAS

EU podržava proširenje i poziva na pomirenje

Jačanje regionalne saradnje, pomirenje i stvaranje preduslova za bolji život građana od ključnog su značaja u procesu približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Na tom putu, EU podržava evropske aspiracije Regiona i očekuje opipljive rezultate, ocijenjeno je danas na online sastanku u okviru Berlinskog procesa, na kojem je učestvovao ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sa zvaničnicima EU, šefovima diplomatija Zapadnog Balkana i Unije.

Domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova SR Njemačke Heiko Mas, koji je poručio da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, koja je posvećena njegovom napretku, posebno u domenima ekonomije, vladavine prava, borbi protiv korupcije i slobode medija. Iako su, kako je rekao, delikatna vremena, potrebno je da, kako Zapadni Balkan, tako i Evropa isporuče rezultate.

"Moramo ponovo pokrenuti proces proširenja i krenuti dalje sa regionalnim pomirenjem", kazao je Mas.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, evropski komesar za proširenje i dobrosusjedstvo Oliver Varhelji istakao je da je region prioritet EU, čiji je angažman na Zapadnom Balkanu vidljiv kroz Ekonomski-investicioni plan, sa ciljem da podrži ekonomski oporavak, zelenu i digitalnu agendu.

Naglasio je značaj zajedničkog regionalnog tržišta, koje bi trebalo da omogući građanima da putuju samo sa ličnim kartama, ukloni radne dozvole i olakša mobilnost akademske zajednice.

Generalni sekretar Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefano Sanino poručio je da Zapadni Balkan, kao ključni partner, pripada Evropskoj uniji.

"Moramo prevazići nasljeđe prošlosti da bismo stvorili zajedničku budućnost. Potrebno je da idemo naprijed, a proširenje ostaje ključni cilj", istakao je Sanino.

Ministar Radulović je kazao da je, sedam godina od pokretanja, Berlinski proces postao najopsežnija regionalna inicijativa, koja je ostvarila konkretne rezultate u domenu povezivanja mladih, transportne zajednice, regionalnog ekonomskog tržišta i brojnih bilateralnih pitanja.

"Crna Gora vjeruje da je siguran i prosperitetan region od ključne važnosti za jaku Evropu. Snažno podržavamo Berlinski proces, jer smatramo da je komplementaran sa procesom evropskih integracija i jačanjem regionalne saradnje", ocijenio je šef crnogorske diplomatije.
Radulović je kazao da smo u proteklih godinu i po, tokom zdravstvene krize, pokazali solidarnost i zajedništvo.

"Bez vaše podrške ne bismo uspjeli. EU je mnogo puta pokazala da je istinski partner Zapadnog Balkana", poručio je ministar Radulović.

Istakao je da Crna Gora ostaje posvećena zajedničkim ciljevima, regionalnoj saradnji, uz uvjerenje da će nova metodologija pregovora stvoriti novu priliku i ubrzati pristupanje Evropi.

Šefovi diplomatija su pozvali na što skorije otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, zatim liberalizaciju viza za Kosovo, kao i ubrzanje pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom.

"Tokom sastanka je prihvaćena inicijativa ministra Sjeverne Makedonije o razmjeni diplomata, koja će dodatno doprinijeti razumijevanju među državama Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

Na sastanku su učestvovali generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, šefovi diplomatija BiH Bisera Turković, Kosova Donika Gervala-Švarc, Srbije Nikola Selaković, Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, Albanije Olta Džačka, Francuske Žan-Iv Le Drijan, Bugarske Svetlan Stoev, Hrvatske Gordan Grlić Radman, Italije Luiđi di Majo, Poljske Zbignjev Rau, Slovenije Anže Logar, austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksandar Šalenberg, britanska ministarka za Evropu i Amerike Vendi Morton, zamjenik grčkog ministra za ekonomsku diplomatiju i otvorenost Konstatinos Frankojanis, kao i predstavnici civilnog sektora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније