Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 06. 2021. 12:14 >> 12:15
3

LEKIĆ

Državni ugovori se ne potpisuju na brodu

Jučerašnje scene na britanskom brodu i sa uglednom gošćom iz Velike Britanije ukazuju da je ovdje neophodno uzdići nivo državno institucionalne kulture kako bi naša zemlja dobila više na ozbiljnosti i ugledu, smatra lider DEMOS-a Miodrag Lekić. On je državnim funkcionerima poručio da se uzgovori potpisuju u institucijama, a ne na brodu.

"Prvo, pada u oči problematičnost, kako u formi tako i suštini, potpisivanje međudržavnih ugovora na palubi broda a ne u državnim institicijama Crne Gore. Makar potpisivanje državnih ugovora na brodu bio i određeni napredak u odnosu na predstavnike ranije vlasti koji su znali i da važne ekonomske ugovore za zemlju sklope u podgoričkom kafiću, sasvim je jasno da je mjesto za čin potisivanje ugovora u ime države jedino u adekvatnim državnim institucijama”, navodi se u Lekićevom saopštenju.

Diplomatski prijem, nakon potisivanja, je, kako dodaje, nešto drugo.

“Na formu poštovanja pravila nas obavezuju i gosti iz velike države koju primarno istorijski  karakterišu poštovanja pravila - dakle, fascinantne zemlje Loka, Bekona, Šekspira, Čerčila... U državi u kojoj i javno izgovorene riječi zvaničnika takođe moraju imati određeni državni i kulturni nivo, u svakom slučaju daleko od lokalno palanačkog”, kaže on.  

On je kazao da može zamisliti kakva bi se političko obavještajna prašina podigala da se nešto potpisivalo na ruskom brodu u barskoj luci.

“U tom slučaju, razumije se, takođe neprihvatljivom, bi vjerovatno žestoko protestvovali i akteri potpisivanja ugovora u kafiću sa ruskim tajkunima, koji su u međuvremnu napravili transfer prema drugim vrijednostima”, istakao je Lekić.

Smisao ovog kritičkog stava, kaže on,koji saopštava i u svojstvu predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, jeste apel da se ubuduće obrati pažnja na značaj državno-međunarodnih pravila, institucionalne kulture i javno izgovorenih riječi zvaničnika.   

        

       

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније