Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 06. 2021. 09:12 >> 09:14
5

PREMIJER KRIVOKAPIĆ

CG stabilna i posvećena NATO članica

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je povodom četvrte godišnjice članstva u NATO da je uvjeren da sve ono što radimo u okviru naše NATO agende, jača poziciju Crne Gore i olakšava njen put ka Evropskoj uniji.

Obraćanje premijera prenosimo integralno:

"Poštovane građanke i građani,

Danas obilježavamo četiri godine od kako je Crna Gora 5. juna 2017. godine postala 29. članica NATO-a. Time je ispunjen jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, i trajno osigurano njeno mjesto u evroatlantskoj porodici država.

Vlada na čijem sam čelu, kao i političke partije koje čine parlamentarnu većinu, već su se na početku mandata obavezale da će nastaviti da jačaju naš doprinos NATO-u. Na ovaj način smo željeli da pokažemo da nepokolebljivo ostajemo privrženi Alijansi, i našim evropskim stremljenjima.

Uvjeren sam da sve ono što radimo u okviru naše NATO agende, jača poziciju Crne Gore i olakšava njen put ka Evropskoj uniji što je potvrđeno i iskustvom nekih članica EU. Integraciju u EU i članstvo u NATO vidim kao „jedan isti put“ na kom se teži identičnim vrijednostima – demokratiji, ljudskim pravima, individualnim slobodama, vladavini prava. Crna Gora se opredjelila za ove vrijednosti jer su one mjera boljeg i kvalitetnijeg života i jedina vodilja ka svjetlijoj budućnosti za nas i našu djecu.

Crna Gora je stabilna, pouzdana i posvećena članica NATO-a. Aktivno učestvujemo u sprovođenju politika NATO-a, u želji da doprinesemo miru i stabilnosti u našem regionu, Evropi, ali i globalno. Želim da naglasim da Crna Gora nastavlja svoje učešće u misiji KFOR na Kosovu. Našim angažovanjem nastojimo da omogućimo bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244, koja definiše mandat NATO-a. Predstavnici naše Vojske su, takođe, angažovani u okviru NATO prisustva u Letoniji, kao dio napora da se unaprijedi sigurnost evroatlantskog prostora. Nakon 10 godina uspješnog učešća, Crna Gora je prošle godine završila svoj angažman u Avganistanu. Uskoro planiramo da uputimo i prvog pripadnika Vojske Crne Gore u NATO Misiju u Iraku. Sve ovo su načini na koje Crna Gora doprinosi globalnim naporima za jačanje mira i stabilnosti. Kao i prilika da naši vojnici, rame uz rame sa saveznicima i partnerima, kroz zajedničke aktivnosti i vježbe, unapređuju svoju spremnost i sposobnosti.

U uslovima pandemije COVID-a, Crna Gora je na pravi način osjetila značaj i snagu solidarnosti i jedinstva. Mnoge saveznice su nam pružile podršku i donirale neophodnu medicinsku pomoć i opremu. Jednu od najvrednijih donacija opredijelio je NATO u vrijednosti od 800,000 eura. Dio ovih sredstava biće iskorišćen za nabavku magnetne rezonance i rentgen aparata za Opštu bolnicu u Beranama, čime će se građanima na sjeveru omogućiti brža i kvalitetnija medicinska pomoć.

Takođe smo zahvalni saveznicama Italiji i Grčkoj koje u protekle tri godine vrše zaštitu našeg neba, čineći Crnu Goru bezbjednijom.

Da je Crna Gora sigurna i stabilna važna je poruka za sve naše građane, za one koji namjeravaju da je posjete, ili ovdje investiraju i započnu biznis. Svi napori Vlade koju predstavljam su usmjereni ka tom cilju. Velikim zalaganjem svih smo uspjeli da situaciju s koronavirusom stavimo pod kontrolu i vakcinišemo dobar dio stanovništva. Kao što smo i obećali, time smo na dobrom putu da omogućimo kvalitetnu turističku sezonu, i doprinesemo finansijskoj stabilnosti. Nadam se da nas sav uloženi napor približava povratku u normalne životne okolnosti. Normalu u kojoj će naša energija i pažnja u potpunosti biti usmjerene, ne samo na saniranje negativnih posljedica, već na ostvarivanje novih dostignuća i napretka. U tome svi treba da budemo ujedinjeni.

Ujedinjeni kao narod Crne Gore, ali i kao region. Jedinstveni na putu ka Evropskoj uniji, i jedinstveni u naporima da naša društva i sisteme reformišimo, učinimo efikasnijim, prosperitetnijim i boljim. Crna Gora, kao članica NATO-a i buduća članica Evropske unije u potpunosti je privržena ispunjavanju ovog cilja. Današnja godišnjica članstva u NATO nas podsjeća da reforme sprovodimo zbog kvalitetnijeg života naših građana što treba da bude ideja vodilja i u nastavku našeg evropskog puta", kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније