Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

05. 06. 2021. 08:23 >> 08:23
30

"ČIN VELEIZDAJE"

Adžić: Temeljni ugovor anticrnogorski akt

Temeljni ugovor kakav predlaže Srpska pravoslavna crkva (SPC) je pakt sa okupatorom, pokušaj legalizacije odluka Podgoričke skupštine 1918. i predstavljao bi veleizdajnički akt, a njegovi potpisnici jednog dana će odgovarati zbog čina veleizdaje, ne samo politički, nego i krivično-pravno, upozorio je pravnik i istoričar Novak Adžić.

Komentarišući za Pobjedu detalje iz sadržaja temeljnog ugovora sa SPC, a kojima se diskriminiše Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) i SPC proglašava tradicionalnom vjerskom zajednicom "sa istorijskim kontinuitetom", istakao je da je to apsolutno ništavan pravni dokument.

"Radi se o anticrnogorskom aktu ove kvinslinške i kolaborantske Vlade Crne Gore i koji će kad se promijene okolnosti biti poništen", kategoričan je Adžić.

U predloženom temeljnom ugovoru, kako je kazao izvor Pobjede blizak Beogradskoj patrijaršiji, nalazi se i član u kojem se decidirano navodi "da se ne može graditi niti jedan vjerski pravoslavni objekat u Crnoj Gori bez saglasnosti nadležnog arhijereja SPC".

"SPC je nakon Podgoričke skupštine 1918, kada je ukinuta CPC, nasilno importovana i uzrurpirala i okupirala državnu imovinu ondašnje crnogorske države i Crnogorske pravoslavne crkve koja je bila korisnik, jer je pravo svojine pripadalo državi", podsjetio je Adžić.

Temeljni ugovor sa ovakvim stavkama je pravni "nonsens", naglašava on, a stav da je SPC tradicionalna vjerska zajednica sa istorijskim kontinuitetom je besmislica i istorijska laž.

"Ako to piše u predloženom ugovoru apsolutno je besmisleno. SPC je nastala 1920. godine, 17. juna. Ona je okupatorska, osvajačka crkva koja je stvorena nakon što je ognjem i mačem, bajonetomima i nasiljem i nasilnom aneksijom uništena crnogorska država 1918, oteta njena imovina, poslije čega je ukinuta i Crnogorska pravoslavna crkva. Znači SPC nema i ne može imati, a to je pravno lako dokazivo, nikakav istorijski kontinuitet u Crnoj Gori prije 1920. To znači da ona ne može biti tradicionalna crkva, jer nema viševjekovni istorijski kontinuitet", objašnjava Adžić.

CPC: SPC nije tradicionalna vjerska zajednica

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi pribojavaju se da se Crnoj Gori sprema "sirijski scenario".

"Nije tačno da je SPC u Crnoj Gori 'tradicionalna vjerska zajednica sa istorijskim kontinuitetom'. Osnovana je zvanično tek 1920. godine, i protegla se nakon 1918. u dužini srpskoga mača, ne samo na Crnu Goru, nego na cijelu Kraljevinu Jugoslaviju. Kontinuitet autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, do 1918. čak 1924. godine u inostranstvu, nesporan je, o čemu svjedoči sva crkvena i državna dokumentacija, i ne može ga poreći ni Vaseljenski sabor", rekao je za Pobjedu potpredsjednik Savjeta mitropolije CPC Stevo Vučinić.

Zeković: Političari da se distanciraju

Postepeno objelodanjivanje pojedinih elemenata sadržaja temeljnog ugovora, smatra član Savjeta građanske inicijative "21. maj" Aleksandar Saša Zeković, razotkriva razloge zbog kojih Vlada Crne Gore prikriva svoje aktivnosti i saradnju sa SPC.

"Ovakvi planovi Vlade ili njenog dominatnog dijela zahtijevaju momentalno distanciranje političara, intelektualaca, novinara i NVO aktivista od dosadašnjih tvrdnji da se ugovorom sa SPC navodno otklanjaju posljedice njene diskriminacije i progona. Strategija novih vlasti, nažalost, je zasnovana na obmanama i ignorisanju aktuelnih i istorijskih činjenica što otežava javnu komunikaciju, moguće objektivne pristupe i dijalog", kategoričan je on.

Objašnjava da pažljivo prati ovu temu i zaključio je da je Vlada ovo pitanje prepuštila na rješavanje grupi osoba, navodno zbog njihovog znanja i iskustva, koje su ekspozitura ne samo SPC, već velikosrpske politike.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније