Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

02. 06. 2021. 22:40 >> 22:41
2

ODGOVOR BEOGRADA

"Srbija se ponaša u skladu sa tekovinama EU"

Srbija se brigom o srpskom narodu ne miješa ni u čije unutrašnje stvari, već doprinosi tome da demokratski standardi u poštovanju individualnih i kolektivnih prava postanu univerzalna vrijednost u regionu, poručilo je večeras Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) te države.

Iz MSP Srbije su, odgovarajući na optužbe iz Podgorice na račun Beograda zbog "negativne retorike i prisvajanja 30 odsto građana Crne Gore", kazali da Srbija ima legitimno i neosporivo pravo da brine o položaju srpskog naroda gdje god da on živi.

“Kao i pravo da izražava nezadovoljstvo kada su prava srpskog naroda ugrožena ili kada je on diskriminisan", naveli su iz MSP Srbije, prenosi Tanjug.

Iz MSP Srbije podsjetili su da je briga za položaj sopstvenog naroda, posebno u državama u kojima je on domicilan, potpuno u skladu sa demokratskim tekovinama na kojima počiva savremena Evropa.

"Takav odnos Srbija ima i prema Crnoj Gori, u kojoj srpski narod čini značajan procenat stanovništva", naveli su iz MSP Srbije.

Oni su kazali da Srbija godinama unazad pokazuje da je istinski stub stabilnosti regiona, dosljedno insistirajući na politici nemiješanja u poslove drugih država, i da ne namjerava da odustane od brige za položaj srpskog naroda u susjednim državama.

Iz MSP Srbije podsjetili su da sa jednakim pravom o položaju svog naroda brinu i druge države i prirodno očekuju da njegovi pripadnici u susjednim zemljama uživaju najviša moguća prava.

"Ukoliko se uporedi procenat albanskog stanovništva u Sjevernoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori, a zatim i politička prava koja uživa jedan odnosno drugi narod, svakom objektivnom posmatraču biće uočljiv upadljiv nesklad", naveli su iz MSP Srbije.

Oni su dodali da je jasno da "Srbi uživaju neuporedivo manja prava".

Iz MSP Srbije podsjetili su da, ukoliko sve države regiona žele da postanu dio Evropske unije (EU), one moraju poštovati i približno iste, univerzalne standarde u garantovanju prava nacionalnim zajednicama, i da Srbija ne očekuje ništa više od toga.

Prema njihovim riječima, Srbi i Srbija, "sa bratskim crnogorskim narodom ne žele ništa drugo do saradnje i sloge, na temelju naprednih demokratskih tradicija, ali i našeg tradicionalnog prijateljstva".

"Srbija je, dakle, ne samo dobar susjed, već i bratska zemlja, na koju će i Crna Gora i crnogorski narod uvijek moći da se oslone, i uvjereni smo da ćemo sva otvorena pitanja, pa i pitanje položaja i prava Srba, rješavati na prijateljski, civilizovan i demokratski način", navodi se u saopštenju.

Iz MSP Srbije poručili su da Beograd pruža ruku podrške Podgorici "uprkos činjenici da se Crna Gora miješala u njena unutrašnja pitanja priznajući protivpravnu secesiju dijela njene teritorije, uprkos protivljenju najvećeg broja svojih građana."

"Srbija građanima i vlastima Crne Gore dosljedno pruža ruku podrške i prijateljstva u nadi da će nakon godina političkih i istorijskih stranputica u kojima je sve činjeno da se pokvari nepokvarljivo, odnosi naših država i naroda ponovo biti na najvišem nivou", naveli su iz MSP Srbije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније