Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Portal RTCG ]

23. 05. 2021. 22:58 >> 23:52
4

LEKIĆ I BANOVIĆ

Novi izbori nijesu dobro rješenje

Sva dešavanja u GP URA, u konačnom, mogu dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora, ali to ne bi bilo dobro rješenje, ocijenili su večeras poslanik DEMOSA Miodrag Lekić i bivši poslanik Socijaldemokratske partije Borislav Banović, u emisiji "Dvogled" RTCG.

Banović i Lekić su komentarisali to što su Žarko Rakčević i još nekoliko osnivača napustili GP URA i odgovarali na pitanje da li je, zbog ponašanja tog pokreta, došlo do ugrožavanja nacionalnih i državnih interesa Crne Gore i da li su mogući vanredni izbori.

"Ja mislim da je pametnije u ovom sastavu parlamenta napraviti neku novu Vladu, manjinsku ili većinsku sa nekom jasnijom podrškom, nego ići na nove izbore, jer se ništa suštinski neće promijeniti", ocijenio je Banović.

Bivši poslanik SDP-a je kazao kako smatra da je URA napravila brojne pogrešne poteze u postizbornom periodu.

"U smislu da su dozvolili da se na agendi Vlade nađu prvo pitanja koja su sporna, pa se prvog dana rada parlamenta ušlo u zakon o vjerskim slobodama, pa se otvorila pitanja o državljanstvu, prebivalištima", poručio je Banović.

On je ocijenio da vladajuća većina sve poteze donosi monolitno i na brzinu.

Miodrag Lekić kaže da nije primjetio da je URA, u proteklom periodu, ugrozila državne interese.

"Četiri su moguće opcije, da se nastavi kao do sada sa podrškom ovoj Vladi, druga varijanta je rekonstrukcija ove Vlade, o čemu se već govori", ocijenio je on.

Naročito je jak poziv manjinama da uđu u Vladu ako bude rekonstrukcije, što su do sada odbijali, navodi Lekić.

"Treća varijanta je da, u okviru parlamentarne većine, se formira nova Vlada i četvrta varijanta su novi izbori", rekao je Lekić.

Kaže da posljednja varijanta, odnosno vanredni parlamentarni izbori, ne bi bila dobra.

"Sva ova dešavanja su u funkciji da se konsoliduje parlamentarna većina koja je dosta heterogena ideološki i politički i da, kroz ovu ili drugu Vladu krene sa jačim idejama, modernijim, reformskim idejama i ljudima koji su dorasli da vode državu", poručio je Lekić.

Za njega su, kako kaže, napadi na GP URA rezultat projekcije bivše vlasti da je ona slaba tačka vladajuće većine.

"Mi moramo da otvorimo dijalog sa segmentima opozicije, SDP-om i manjinama, a zašto da ne i sa DPS-om o pitanjima gdje Ustav predviđa da je neophodna dvotrećinska većina", ocijenio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније