Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

18. 05. 2021. 12:44 >> 12:48
4

KRIVOKAPIĆ

Put ka EU jedini ispravan

Put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) jedini je ispravan i garantuje ljepšu budućnost, poručeno je na panel diskusiji "Kuda ide Crna Gora: vladavina prava i antikorupcija".

Premijer Zdravko Krivokapić, koji je organizovao današnji panel, rekao je da Crna Gora ostaje gdje jeste geografski, ali sa drugim pristupom koji treba da gradi bolju budućnost.

On je kazao da Crna Gora ima najgori rezultat od svih država koje žele da budu dio EU.

“Zamislite državu u kojoj devet godina pregovarate da biste pristupili EU i EU vam dođe kao magla da bi sakrili sve ono što ste radili u drugim oblastima”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je najveći vrhunac u pregovorima sa EU otvaranje svih poglavlja i zatvaranje tri, dodajući da je problem u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i organizovani kriminal i korupciju.

“Prihvatanjem nove metodoglogije ne možete da uradite ništa ako ne zadovoljite 83 mjerila za ova poglavlja”, rekao je Krivokapić.

On je, komentarišući dodjelu stanova javnim funkcionerima i sudijama, kazao da dobiti stan nije neobično, ali da je neprirodno da Vlada dodjeljuje stanove jednoj grani vlast koja je potpuno nezavisna od nje.

„To podrazumijeva takozvano tiho potkupljivanje i onda nije čudo što nam je stanje u pravosuđu upravo takvo“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da javni funkcioneri moraju da iskažu najveći nivo moralnosti.

„Kod njih izgleda ni savjest ne radi za sve ono što su do sada učinili. Njima je Crna Gora bila najveći plijen i oni su sve to vješto koristili za privatni interes", naveo je Krivokapić.

On je rekao da je tokom 15 godina nezavisnosti Crne Gore stvorena privatna država, podređena pojedinačnim i interesima partijskih članova i da je „sve pravljeno u dilu jedne mreže koja i danas funkcioniše“.

„Ako je stanje takvo o kojem onda patriotizmu da pričamo. Prvo o patriotizmu u odgovornosti. Drugo da to što radite radite na najbolji način, jer je to stvaranje ambijenta blagostanja. Ako se ne budem tako odnosili, onda taj pripejpd patriotizam koji je u Crnoj Gori toliko izdašan bi nas odveo u sukobe koji su evidenti“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, sukobi su namjera da se napravi opstrukcija Vladi koja želi sasvim drugačiji put od onog koji je do sada bio.

Krivokapić je kazao da zajednički cilj Vlade, Skupštine i sudstva treba da bude prosperitet Crne Gore, boljitak koji će da osjete građani.

“Ne može preko noći u ovakvoj krizi da se osjeti taj boljitak. Ali Crna Gora će za dvije godine sa 12 projekata koje priprema Vlada, ako makar četvrtina bude zaživjela, u svojoj kasi imati najmanje milijardu EUR. Ako je to malo recite ko je to bolje uradio”, kazao je Krivokapić.

On je ocijenio da ne se ne može postići napredak u vladavini prava bez promjena u pravosuđu.

Krivokapić je ukazao da se vrhovni državni tužilac se nalazi u v.d statusu već dugo, i da ta funkcija ne daje snagu da radi punim kapacitetom.

On je rekao da je specijalni državni tužilac “posebna priča” i da je “toliko toga učinio nekorektnim, da nema funkcije na svijetu koja je u javnosti više prepoznata kao problematična”.

“Elementarna poruka - vladajte dokle god hoćete, ali vladajde u korist ovog napaćenog naroda. Vratite mu pravdu, obezbijedite slobodu koja je samo malo odškrinula vrata i dajte da stvorimo preduslove da Crna Gora geografski pripada Evropi”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je poručio da nema drugog puta bez puta ka EU.

Da su umjeli isporučiti rezultate davno bi to uradili

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da Crna Gora ide ka EU i da je to jedini put koji Vlada vidi kao ispravan i koji može da garantuje ljepšu budućnost.

On je kazao da prošlost ne može da se promijeni, ali može budućnost.

“Svi treba da se založimo da ona bude svjetlija, a da bi to postigli moramo imati veću distribuciju pravde. Zato je ambicija Vlade da se izbori sa najvećim problemima u društvu koji su direktno vezani za organizovani kriminal i korupciju, a to je samo jedan lanac koji vodi ka tome da naš državni budžet bude puniji i da više servisira građane”, naveo je potpredsjednik Vlade.

Abazović je kazao da je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović bio u pravu kada je rekao da u Crna Gora do sada nije imala ministre koji nijesu krali.

“Možda je bilo ministara koji nijesu krali materijalno, ali su krali nadu građana da zaista postoji pravda i znali su da šta im kolege rade ali nijesu željeli da ih prijave dok nijesu postali opozicija. Sada isto "peru ruke" od nekih ljudi sa kojima su sarađivali”, rekao je Abazović.

Kako je naveo, krađa ne mora uvijek da bude materijalne prirode, kao što i korupcija nije samo materijalna, nego i emotivna.

“Mi smo često emotivno korumpirani. Tjeraju nas ljud da izražavo mržnu prema određenim nacionalnim, vjerskim grupacijama”, istakao je Abazović i dodao da je korupcija u ovom trenutku u Vladi “blizu nule”.

On je istakao da su dostignuća Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou velika, i da se to najviše izrazilo kroz priču o dodjeljivanju stanova funkcionerima.

Prema riječima Abazovića, neke velike i značajne stvari vezano za borbu protiv korupcije na visokom nivou tek treba da vide svjetlost dana.

On je rekao da je situacija oko tužilačkih zakona usko povezana sa ovim i da su, naročito su u rukama Specijalnog državnog tužilaštva, mnoge stvari.

“Tu su istrage, mogućnosti da se pokreću procesi, ali i da predmete koji već postoje, držite u fioku ili ih upropastite. Ako je neko ukrao milion EUR, vi ga svedete na to da odgovara za 20 hiljada. I to se dešava u Crnoj Gori, da cilajno upropastite neki predmet, što je gore nego da držite predmet u fioci”, naglasio je Abazović.

On je kazao da EU od Crne Gore traži da isporuči rezultate u poglavljima 23 i 24.

“Mi sa ovim ljudima ne možemo da isporučimo rezutate. Sa ovim tužilaštvom ne možemo da stignemo u EU”, istakao je Abazović.

Abazović je kazao da ne mogu da dozvole da jedna “trula” grana vlasti upropasti cijelu državu i zatražio podršku u cilju veće distribucije pravde.

Profesor na Pravnom fakultetu Milan Popović rekao je da u Crnoj Gori vlada mafiokratija.

“Mnogi od vas su čuli za sentencu: "Italjnanska država ima mafiju, crnogorska mafija ima državu". Mafija negativan oblik odumiranja države”, naveo je Popović.

On je kazao da je mafiokratija zarobila sve državne institucije, a da je Crna Gora jedina postkomunistička država u kojoj je 30 godina vlast bila nesmjenljiva.

“Vlast jeste smijenjena, ali moć mafije je ostala skoro netaknuta”, ocijenio je Popović.

On je rekao da je začuđen da je u crnogorskoj javnost prošlo skoro bez reakcije saopštenje Demokratske partije socijalista i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da su spremni da državu brane svim sredstvima.

“Da ima glavnog specijalnog tužioca 24 sata ne bi prošlo, bili bi privedeni pravdi i odgovarali za krivčino djelo jer pozivaju na nasilno rušenje poretka. To je državni udar”, rekao je Popović.

Kako je naveo, glavni specijalni tužilac je dio najužeg kruga crnogorske mafiokratije i njegov zadatak je da štiti mafiokratiju.

Prema riječima Popovića, u novoj parlamentarnoj većini postoji nedopustivo nizak nivo korodinacije i lojalnosti smjene mafiotratske vlasti.

“Ne mogu da znam je li to nesvijest ili gore od toga. Ali taj stepen nedostatka koordinacije, sinergije u ključnim stvarima najdirektnije pomaže mafiokratiji da zadrži moć i ponovo da se vrati na vlast”, naveo je Popović.

On je rekao da je parlametarna većina ingnorišući evropske adrese prilikom donošenja tužilačkih zakona opet pomogla mafiokratiji u Crnoj Gori, ali i da je VK napravila grešku prilikom donošenja mišljenja.

“Mogu da razumijem da VK insistira da ne dođe do nove političke polarizacije i instrumentalizacije, ali ne mogu da shvatim da ne vidi da su slavne dvije trećine i tri petine njihovog slavnog rješenje, obrtom političke situacije u Crnoj Gori, pretvorene u zlatni ključ, zlatni alat crnogorske mafiokratije”, dodao je Popović.

Prema njegovim riječima, treba izgrađivati partnerstvo sa VK i drugim evropskim partnerima, ali težište ne treba prebaciti na tu adresu.
Popović smatra da za deset godine NATO pakta ili neće biti, ili će svaki laik znati da više nije ono što je bio.

“Mnogo je vjerovatnije da će doći do nove, velike međunarodne svjetske turbulencije sa opasnostima, naročito po male narode. Zato je u Crnoj Gori krajni momenat da se započne dijalog o međunarodnoj politici i bezbjednosti”, rekao je Popović.

On smatra da Vlada mora da se pozabavi pitanjima lustracije i oduzimanja nelegalno stečene imovine jer su to, prema njegovim riječima, najbolji alati pomoću kojih se crnogorska mafiorkatija može ostaviti bez svoga vrha.

“Odlazak vrha i vrhovnika crnogorske mafiorkatije je condicio sine quo non stvarnog dijalog i pomirenja, evropske i svake druge pozitivne integracije”, ocijenio je Popović.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније