Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TVCG ]

18. 05. 2021. 06:31 >> 07:30
5

PRIJE RADNE VEČERE

Đukanović u Briselu sa Stoltenbergom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastaće se dana su Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Sastanak će biti održan prije radne večere na kojoj će učestvovati lideri regiona Zapadnog Balkana a koju organizuje visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borel.

Portparol šefa evropske diplomatije Peter Stano kazao je da je Borel, nakon što određeno vrijeme nije bilo specifičnih kontakata, odlučio da obnovi tu tradiciju koja je postojala prije nekoliko godina i da ima redovne kontakte sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

"Večera je logički nastavak u kontekstu dikusije koje su ministri vanjskih poslova EU imali prošle sedmice, kada su o Zapadnom Balkanu diskutovali sa strateške tačke gledišta, ne samo iz one perspektive koja se odnosi na proširenje, koja je prioritet za njih i nas, već iz šireg ugla“, kazao Stano.

Istakao je da je cilj večere da se obnovi redovniji angažman na širim pitanjima sa liderima regiona.

“Glavni cilj sjutrašnjeg sastanka je da čujemo od lidera na Zapadnom Balkanu kako oni vide političku situaciju, politički kontekst, i da obnovimo redovniji angažman na širim pitanjima nego što je proširenje o kome imamo redovne kontakte na brojnim nivioma između EU i Zapadnog Balkana. To je cilj večere, i očekivanje je da se ovakvi razgovori nastave i da će oni dati novi sjajniji ili širi podsticaj kontinuranom angažmanu koji imamo sa Zapadnim Balkanom”, kazao je Stano.

Osim predsjednika Crne Gore, na događaju će učestovati, kako je najavljeno, predsjednistva BiH, kao i premijeri Srbije, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Uoči večere, predsjednik Đukanović imaće odvojen susret sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније