Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Vijesti.me ]

14. 05. 2021. 08:05 >> 08:05
2

PISONERO

EK očekuje konferenciju za CG što prije

Evropska komisija (EK) očekuje da će međuvladina pristupna konferencija za Crnu Goru i Srbiju, na kojoj će biti razmatrana primjena revidirane metodologije proširenja, biti održana što je prije moguće, rekla je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez.

“Nadamo se da će međuvladine konferencije moći da se održe što je prije moguće i sa Crnom Gorom i sa Srbijom, ali je na rotirajućem predsjedništvu Savjeta EU da ih sazove”, kazala je Pisonero Hernandez Vijestima.

Savjetom EU trenutno predsjedava Portugalija.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je tokom posjete Podgorici 4. maja rekao da EK želi da ubijedi članice da međuvladina konferencija sa Crnom Gorom bude u junu.

Savjet EU dogovorio je 11. maja primjenu revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom, nakon što su obje zemlje kandidati izrazile spremnost da je prihvate.

Nova metodologija, koju je krajem 2019. godine predložila Francuska radi povećanja efikasnosti procesa, prvenstveno je namijenjena Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, koje još nijesu otvorile pregovore sa EU o članstvu. Srbija i Crna Gora, koje uveliko pregovaraju sa EU, mogle su da biraju da li će preći na novu metodologiju i obje su se odlučile za nov režim.

U dokumentu pod nazivom Primjena revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom navode se ključni elementi za poboljšanje procesa.

To su bolji fokus na temeljne reforme, jače političko upravljanje, povećana dinamičnost i predvidljivost procesa, zasnovana na objektivnim kriterijumima i rigoroznim pozitivnim i negativnim uslovljavanjima.

“Ovi elementi trebalo bi da budu predstavljeni na sljedećem sastanku međuvladine pristupne konferencije sa svakom od zemalja kandidata na ministarskom nivou”, navodi se u dokumentu.

Navodi se da pregovarački okviri sa Crnom Gorom i Srbijom već predviđaju da se poglavlja 23 i 24 (pravosuđe, ljudska prava) obrade na početku pregovora kako bi se obezbijedilo dovoljno vremena za neophodne reforme prije nego što pregovori budu zatvoreni.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније