Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 05. 2021. 12:06 >> 12:12

PICULA

Jačati nezavisnost sudstva i spriječiti politički uticaj

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da su nakon usvajanja izmjena Zakona o državnom tužilaštvu neka pitanja ostala otvorena.

“Pozdravljam što je Vlada Crne Gore dva puta konsultovala Venecijansku komisiju, ali neka pitanja ostaju otvorena. Naglašavam da je od izuzetne važnosti jačati nezavisnost sudstva i spriječiti politički uticaj”, naveo je Picula.

Podsjetimo juče je Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu.

Za izmjene tog zakona glasalo je 41 poslanik vlasti. U vrijeme glasanja u Skupštini nije bilo poslanika opozicije. 

Venecijanska komisija (VK) je u novom, drugom, mišljenju o izmjenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori ocijenila da je neophodno osigurati da Tužilački savjet ne bude politizovan, a da bi novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca trebalo da bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva.

Nekoliko ključnih preporuka sadržanih u mišljenju iz marta usvojeno je u potpunosti, dok su neke djelimično, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije objavljenom 10. maja povodom korigovanog Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

VK je prethodno 22. marta objavila negativno mišljenje o predloženim izmjenama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније