Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 05. 2021. 14:49 >> 14:50
1

RADULOVIĆ NA EUSAIR

CG posvećena razvoju regionalne saradnje

Crna Gora je čvrsto posvećena evropskom sistemu vrijednosti, što dokazujemo daljim unapređenjem dobrosusjedskih odnosa i efikasnim angažmanom u okviru regionalnih organizacija, naglasio je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović.

Radulović je učestvovao je danas na ministarskom sastanku Strategije EU za Jadransko - jonski region (EUSAIR), u okviru Savjeta Jadransko-jonske inicijative (JJI), održanom u online formatu, tokom slovenačkog predsjedavanja ovim tijelom.

Sastanak je otvorio ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Anže Logar, koji je ukazao na značaj uvezivanja i sinergije prioriteta EUSAIR sa prioritetima Savjeta EU, kao i jedinstvenog pristupa njihovom sprovođenju, a koji se odnose na održavanje stabilnosti u regionu, reformske procese i održivi ekonomski razvoj.

„Tokom slovenačkog predsjedavanja Strategijom, poseban značaj je stavljen na aktivnosti koje korespondiraju sa procesom proširenja EU, sa naglaskom na region Zapadnog Balkana“, istakao je šef slovenačke diplomatije.

U okviru uvodnog dijela, prisutnima se obratio i generalni sekretar Jadransko-jonske inicijative Đovani Kastelaneta, koji je istakao da će EUSAIR prioriteti ostati komplementarni sa daljom integracijom Zapadnog Balkana.

On je takođe dodao da je tokom slovenačkog predsjedavanja akcentovan značaj uključenja civilnog sektora i biznis zajednice u cjelokupan proces, kao i uloga mladih i žena, što se prepoznaje kao važan input definisanju daljih aktivnosti u okviru Strategije.

Radulović je istakao da je Jadransko-jonska inicijativa ostala platforma za dijalog, razumijevanje i saradnju, te da je zajedno sa EUSAIR suštinski kohezivni faktor u stvaranju naprednijeg regiona i promocije njegove jasne evropske perspektive.

On je dodao da je aktivna uloga Crne Gore u regionalnim inicijativama snažan instrument u procesu evropske integracije, kao i dodatna vrijednost u kontekstu politike povezivanja.

Naveo je i primjer predsjedavanja Crne Gore Centralno-evropskom inicijativom dvije godine uzastopno, što je pokazatelj naše predanosti regionalnoj saradnji.

„Posebno je važno ukazati na zajedničku saradnju zemalja članica EUSAIR-a kroz četiri tematska stuba, od kojih za nas poseban značaj ima Plavi rast, koji koordiniramo zajedno sa Grčkom“, naglasio je ministar Radulović.

Očuvanje marinskih ekosistema i njihov održivi razvoj, kako je rekao, je prioritet.

„Zajednički cilj svih učesnika je uključivanje EUSAIR prioriteta u glavna programska dokumenta IPA III, kao i njihova realizacija i finansiranje u okviru sedmogodišnjeg okvira“ dodao je šef crnogorske diplomatije.

On je takođe zahvalio Sloveniji na konstruktivnom i uspješnom predsjedavanju Strategijom, u okviru kojeg je pokrenuta inicijativa uvezivanja EUSAIR sa EU Ekonomskim i Investicionim planom za Zapadni Balkan.

„Ovo je vrijeme kada treba da djelujemo zajedno u cilju oporavka i kreiranja preduslova za bolju budućnost“, zaključio je ministar Radulović.

Na sastanku je usvojena Deklaracija iz Izole, kojom se potvrđuje zalaganje zemalja članica EUSAIR daljem razvoju regionalne saradnje, valorizaciji zajedničkih potencijala, zelenoj ekonomiji, uključivanju omladine u aktivnosti u okviru Strategije i drugim prioritetima od zajedničkog interesa. Tokom sastanka najavljena je i predaja predsjedavanja EUSAIR Republici Albaniji na jednogodišnjem nivou.
 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније